Madu Tiga...


Sekarang nih heboh la kat surat khabar, majalah, tv dan mcm2 lagi lah pasal gosip ustaz akhil nak kawin ngan waheeda...bagi aku senang, dia nak kawin dua ke, tiga ke, empat ke..kawin la janji dia boleh berlaku adil. aku bukan nak sokong waheeda ke sape2 ke (walaupun aku minat waheeda) tp aku kesian, org2 kite cepat sgt menghukum org tanpa dgr cerita kedua2 belah pihak. si ustaz tuh pun satu dol gak, kalau nak berdakwah takyah la masuk saluran muzik nih.kalau niat nak dakwah, takyah masuk tv pun takpe. contoh mcm ustaz ismail kamus, kene gam pun jalan gak perjuangan dakwah...sbnrnya aku taknak kupas pasal gosip kawin diaorg dan aku taknak cakap sapa salah sapa betul sbb takde kene mengena pun dgn aku. lg satu kita kene igt kalau kita sibuk bukak aib org, Allah akan bukan aib kita balik kat akhirat. sampai gugur daging pada muka kita sebab malu aib kita dibuka di khalayak ramai. so, pikir2 la sblm nak citer aib org.igt benda betul kalau kita hebohkan dah jadi aib kalau tak betul dah jadi fitnah. renung2kan dan selamat beramal...(cam ustaz plak)..

sbnrnya aku nak citer pasal madu tiga. korang tau madu tiga? apa lagi benda yg laki suke pempuan tak suke...(pasang cawangan lah). tp bukan pasal ada org nak pasang cawangan. ni pasal lagu madu tiga nyanyi tan sri p. ramlee. aku respek gak la sbb lagu ni bukan je glamour dikalangan rakyat Malaysia tp org Indon pun tau lagu ni beb. ni tandanya mutu filem dulu2 lagi top dr filem skang...filem skang,nama je prof buat citer cam budak2.tak bercinta, berebut harta, mak bapak tak bagi kawin, balak ada awek lain...melayu melayu...nasib baik aku jawa...hehehe

ok, pasal lagu madu tiga, aku ada terbukak clip lagu madu tiga nyanyian p. ramlee tp ni dinyanyikan balik oleh ahmad dhani. style gak la lagu ngan clip dia...so, meh sama2 layan.

Madu Tiga / Ahmad Dhani

Post Untuk Kanak-Kanak


Hari ni hari khamis, maka banyak la post2 dalam blog yang akan citer pasal barca kalahkan man u...so aku pun dah malas nak banyakkan lagi post pasal bola...hari ni post ditujukan khas untuk anak buah aku...Aiman yang nak request clip 'Dora The Explorer' ngan 'Upin dan Ipin'...betul betul betul....Dora tu acik pun tak tau, ntah betul ntah tak lagu dia. layan je lah...orang2 tua kalau nak layan pun boleh...

Dora The Explorer



Upin & Ipin - Tadika



Upin & Ipin - Terawih



Upin & Ipin - Esok Raya



Upin & Ipin - Dah Raya

the white studio...rupajiwa


semalam bersamaan dgn hari ahad telah berlangsung sesi lawatan sambil belajar ke studio member aku iaitu sdr kisyo. nama studio dia studio rupajiwa...kiteorg bukan takat datang melawat je tp sempat eksperimen white studio member aku ni. rombongan sambil belajar ni disertai oleh aku, bob, radin dan balak...kiteorang pun shoot la beberapa keping gambar dalam studio tuh...(bukan beberapa tp berkoyan2)...cam biasa la photographer dia en radin a.k.a rio ferdinand ngan en balak a.k.a farouk gila2 remaja...model dia plak balak (gila kuasa betul)...bob (fan liverpool yg kecundang) ngan aku. so, ni la beberapa hasil kerja kami yg berkonsepkan membuang masa di hujung minggu...eh silap...menjelang final champions league man united vs barcelona...(yg liverpool tuh sekadar iklan tepi)...






thanks skali lagi utk owner studio rupajiwa...en kisyo sbb bg kiteorg jahanamkan studio ko...papepun...kita tgk sape menang champion league thn ni...

Coming Soon...




THE WHITE STUDIO

location : Studio Rupajiwa

photographer : Radin & Balak

model : Bob, Balak & myself

date : 24 / 5 / 2009

Kategori Couple Dari Pandangan Seorang Apek


Ini ho, wa punya pemehatian tehadap pelakuan social yg seling dilihati di shoping komplek di tanah ayer ma...

Awek cun + balak hensem
Ini couple rileks sahaja ma. Takde menunjukkan public affection yang belebihan. Olang lain pun sinang melihat meleka ma.

Awek cun + balak tak hensem
Kebanyakan awek yg cun mesti mendapat balak yang tidak hensem. Sila pehatikan balak itu, ada satu macam muka manyak bangga sebab dia punya amoi cun. Kadang-kadang ha, itu balak mesti pakai spec hitam mau kasik nampak sikit hensem. Boleh dipehatikan juga pun, itu balak suka buat lawak talak kelaka punya mau kasik suke hati aweknya itu pun (tapi itu awek jalang ketawa, cuma senyum manis sahaja). Selalunya juga, itu balak ha mempunyai dompet yang manyak tebal.

Awek tak cun + balak hensem
Lu boleh menampakan itu awek mesti pegang kaw-kaw tangan balak dia yang hensem tamau kasik lepas. Wa pun tatau apa hat. Public affection yang terlampau2 juga akan dilakukan oleh itu awek tersebut terhadap balaknya pun. Boleh dipehatikan jua kalang2 itu balak hensem pun ada sikit segan sama itu amoi punya tingkatlaku. Lepas itu aa, kalau ada amoi cun lalu tepi, ini awek tak cun mesti kasik jelingan maut tehadap itu amoi cun. Selupa mau makan olang... Inseculity ploblem ma..

Awek tak cun + balak tak hensem
Ini couple talak sapa pedulik punya ma..no komen..

Group of girls + 1 guy
Selalunya belaku di kedai makan.. Seolang lelaki di kelilingi kawan-kawan pelempuan nya. Sungguh selonok kalau dapat mendengar perbualan meleka. Lu akan pelasan, sambil meleka makan, itu lelaki mesti cakap paling banyak sambil buat lawak talak kelaka punya (tapi kawan2 pelempuannya mesti ketawa jugak). gila..

Awek cun berpakaian seksi
Akan lamai olang melihati awek ini pun. Tetapi awek ini talak kisah sebab dia sulah biasa mendapat pandangan seperti itu ma. Awek seksi ini suka menunjukkan buah-buahan di dada nya pun, atau pusat nya di khalayak lamai kelana dia tau badan nya ada powah ho.. Sepeti juga lu ala keleta cantik ka lumah busat ka jam balu ka mesti kasik olang tengok ma, so boleh pelasaan ada happy. ini awek pun sebegitu jua pun.

Awek tak cun berpakaian seksi
Aiyaaa... ini manyak keji punya polumpuan. Lu balang talak cantik kasik tutup ma, jangan bikin olang lain saakit mataa. Ini spesis juga suka menipu dili sendili dengan mengatakan "I wear sexy and I feel good" ataupun "I have the right to wear anything I want"... Sememangnya meleka melasakan bahawa berpakaian seksi boley menjadikan meleka jadi lagi lawa.. Wa tidak lasa begitu pun. Huduh akan tetap huduh ma. Tetapi jikalau huduh & sexy?? Tepuklah lu punya dada tanya selera. Ada lalu ka, Tatau apa mau cakap lagi woo..

Kesimpulan : macam la ini apek manyak hensem mau komen2 olang ma...

Lawak Ujang


Ni kira post sebelum pegi solat jumaat...aku terbelek la majalah ujang lama2 yg tetiba je aku terjumpa nih. memang klakar lawak diaorg dulu2. skang nih aku tak tau la sbb dah lama tak beli. tp member aku citer dah tak klakar dah...tp yg aku baca ni cara2 nak cover line...tergelak gak la aku sorg2...papepun ni lah bahan hiburan paling berharga masa sekolah...meh layan lawak ujang...

Cara2 nak cover line...

1. Kalo tersepak batu: Jangan terus bangun, sebaliknyer anda baring dan terus berguling-guling hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru bgn bila takde orang nampak..

2. Kalo terjatuh beskal: cepat-cepat naik beskal anda semula dan jatuhla lagi sehingga berkali-kali supaya orang ingat anda saje-saje buat lawak...

3. Kalo terjatuh tangga: terus bersilat seolah-olah anda dirasuk atau sedang berlawan dengan makhluk halus...

4. Kalo terjatuh dalam longkang: pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat, pasti orang menyangka anda seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan....

5. Kalo jatuh ketika nak naik bas: jeritlah kuat-kuat.."oi! apa tolak-tolak ni?" walaupun tiada orang di blakang anda....

6. Kalo terjatuh di dpn bus stop: terus buat-buat pengsan sehingga ada orang membantu anda..kalo takde..baring terus sampai malam dan takde orang lagi kat bus stop tu...haa...ni lah masa sesuai untuk bangun semula....

7. Kalo jatuh tergelincir kat lantai licin: tarik la kawan (atau sesiapa yang ada kat sebelah anda) untuk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda sorang je yang dapat malu...ye tak?....


kesimpulan : apasal ujang cam dah tak laku skang ek?

Superhero...oh superhero


Semalam bersamaan hari rabu merupakan antara hari2 yg aku termakan pujuk. member2 aku berjaya hasut aku tgk wayang cerita wolverine...X-men Origins-wolverine...aku tak tau kenapa aku cukup tak minat tgk citer2 superhero nih...(dh mula dah rasa pelik dr org)..walhal masa kecik, suke gile tgk kartun. dah besar cam rasa...bapak la tak best tgk citer superhero2 nih. aku lagi suke tgk citer perang2 (saving private ryan), citer yg logik (citer yg kebarangkalian boleh jadi di dunia nyata), citer yg ko tak dapat budget apa kan jadi lps nih (national treasure, vantage point), citer yg banyak puzzle (angle demons), citer yg ko tak bleh budget sapa baik sapa jahat...tp tolong la bukan citer superhero...tp hari tuh aku pegi 3 org so kenalah ikut majoriti...


ntah la, aku tak tau apa yg org gila2kan sgt citer2 camni. yg tak tahan tuh ada member aku siap berangan jd cam watak hero tuh (tp bukan citer wolverine, ni citer transformer)...arggghhh...tolong la beb. dh tua bangka nak jd superhero. try la pakai kostum dia kalau tak tersembul perut ko...hahahaha...pastu cuba ko transform, agak2 jadi lori ke jadi mangkuk tingkat...sorry terkutuk sket.

citer superman lps setahun baru aku tgk. tu pun dvd member aku. citer transformer aku terpaksa sbb tgk ramai2 (siap tertidur tuh)...citer incredible hulk...tgk dvd gak.yg baru nih watchman lagi lah tak tgk...kene lak dvd aku beli tuh wayang copy lg la hilang selera nak tgk...skali lagi bermain kat otak aku...aku ni pelik ke dr org lain.


berbalik pada citer wolverine...aku percaya semua akan suke gila kt hero nih. tinggi, tegap, kuat...mcm2 lagi lah. tp aku lg suka watak gambit. rileks dan bersahaja...(pendiam tuh tak tau la)...ni satu lagi yg aku rasa aku pelik...biasa org suka watak hero tp aku suka watak pembantu setiap cerita yg aku tgk...(tak kisah la movie superhero ke movie perang2 ke)...citer wolverine aku lagi suka watak gambit...citer batman the dark knight aku suke watak joker...citer lord of the ring aku lg suka watak lagolas...aku rasa hero tuh cam poyo je lebih. pastu buat2 suara cam konon macho la...chet! podah.


masa aku kecik2 pun camtu. kalau citer thundercats tu semua nak jadi lion-o tp kang aku sorg nak jadi tygra. hahaha...takyah gaduh2 nak rebut watak hero. pastu citer flashman melanda malaysia...semua nak jadi flashman merah (ketua dia)...kang aku sorang nak jadi flashman biru. bila aku pikir2 balik, maybe memang sifat aku kot. terbawak2 sampai skang. kalau tgk bola france vs senegal...(aku argentina eh)...ramai la sokong france. kang aku dtg2 sokong la senegal walaupun senegal tu tak kuat ngan aku tak kenal pun player dia. kesian senegal takde yg nak sokong...

sama masa kat sekolah, ramai yg nak menonjol so aku duduk la tgh2. aku tak suka org terlalu fokus kat aku...(org tak fokus langsung pun satu hal gak)...camtu gak pempuan. kalau dh menjadi pujaan kat sekolah tuh memang la aku tak ngurat. yg rilek2 tu yg aku suke...maksudnya rilek dan lawa eh..(lawa tu kene ada..hehehe...) aku tak suke nak berebut satu benda. yg lagi teruk berebut2 sorg awek...sengal betul. kekadang aku tertanya2 gak, ke aku suka jd second man...ntah lah...ibarat mcm satu band rock, aku akan jadi lead guitar dr vokalis yg org akan ngigau malam2...ermmm...ye kot...aku lagi suka jd org yg banyak wat kerja tp org tak berapa perasan dr org yg wat kerja tp semua org nampak...kesederhanaan..tu lah kot ayat yg sesuai...ada org cakap aku terlalu merendah diri. maksud aku terlalu sangat...ntah la

kesimpulannya :
1. aku tak suka terlalu menonjol
2. aku suka jd watak sampingan dr watak utama
3. aku tetap tak suke cerita superhero....

Fantasia Bulan Madu


Masih lagi dalam topik lingkungan search..yea..yearghhh...(silap, tuh bandi amuk)...masa aku kecik2 semua org suka nyanyi lagu serach. paling top time tuh lagu isabella la lagu apa lagi. tapi aku tak suka sangat...(kan aku dah cakap aku memang pelik, lain dr org)...aku lagi suka lagu fantasia bulan madu. paling best skali lagu tu kalau salah aku senang nak tukar lirik dia...(jahanam lagu search)...sebab apa aku suka lagu fantasia bulan madu....

1. tajuk dia cam best...fantasia bulan madu...cam seni gila aku rasa. cukup falsafah...
2. aku rasa time tuh lirik dia paling senang...senang nyanyi senang nk adjust kalau salah lirik...hihu...(fav tuh ubah2 lirik)
3. aku syok gile tgk video clip dia...siap naik kapal terbang tuh konon2 nak pegi bulan...hahahaha...tp aku carik tak dpt plak video clip tuh...

papepun tu ikut selera masing2. bg aku semua lagu dia best. ada plak yg tak suke langsung lagu diaorg. tuh pun terpulang. lain org lain selera makan dia...cuma aku suka yg ni gak....

Fantasia Bulan Madu



mana krek a.k.a hillary ang nih...krek, ko nak pegi tak?

Search Di Awan Biru



Sekarang ni kecoh la kat TV pasal band search ni nak buat konsert jelajah satu Malaysia. search ni memang band yg aku minat dr kecik sampai la sekarang...dr zaman search berseluar ketat sampai la skang semua dah tua2 bangka...

cerita pasal search ni, dgr citer diaorg akan perform berlima...suhaimi a. rahman(amy), hiliary ang(idola krek nih), din, Nasir dan yazit. sure bestnye...tp kali ni aku nak citer pasal lagu2 search...memang banyaklah lagu2 search yg kita biasa dengar mcm isabella, fantasia bulan madu, gadisku, fenomena, kejora...banyak lagi la. tp aku suka lagu ni...'SURALAYA DALAM D MAJOR'...dah lama aku carik mp3 lagu ni kat internet tp tak dapat. sampai la hari tuh ada budak af pempuan yg nyanyi lagu ni, barulah org amik tau pasal lagu nih...trus aku jumpa mp3 lagu nih kat internet...dalam banyak2 lagu yg amy nyanyi lagu ni la paling aku minat gila vocal si amy nih...gua respect lu la...

Suralaya Dalam D Major

Getar senandung Suralaya menggamit
Diruang sanubari rindu menghimpit
Wajah kasihku melirik senyum tangis
sukar untukku tangkis..ooahhh

Getar senandung Suralaya menggamit
Disudut perasaan cinta menjerit
Bisik kasihku gemersik makin jelas
makin rasa sebegitu ikhlas

Kata-katamu bagaikan sinar
yang diterang kabut
Yang sempat kudengar
Hanya madah
Hanya kata
Selamat tinggal…

Aku tersentak langsung tersedar
Cuaca dingin menambat hati yang kian rawan
Terbayang seribu Kemungkinan
Tergerakku mendakap kau pun hilang..ooo
Dari pandangan

Getar senandung Suralaya menggamit
Disudut perasaan cinta menjerit
Bisik kasihku gemersik makin rangsang
makin rasa sebegitu terang

Aku tersentak langsung tersedar
Cuaca dingin menambat hati yang kian rawan
Terbayang seribu Kemungkinan
Tergerakku mendakap kau pun hilang..yeahhh

Bukan beralah
Kecewa kerana cinta
Tapi berduka kecewa kerana rindu
Perjuanganku hanya satu
Bekalan hidup dan matiku
Inginku rasa bersama
Yeah… Yeah… Yeahhhh..






Ada sape2 nak pegi konsert dia tak? aku nak join...phhheeewwwwiiiittttt

Manchester United....Champion 2008/09


Akhirnya secara rasmi...Manchester United telah menjulang premier league buat kali yang ke 18. dengan ini united telah menyamai rekod seteru utama mereka iaitu liverpool...Glory...glory man united...'now we go for 19' sir alex. tetapi pujian juga harus diberikan kepada team lain yg memberi saingan yg boleh la dikatakan sengit...tahniah untuk semua. kepada fan2 united, kita enjoy...hihi


aku tertarik ngan satu artikel yg aku nak kongsi bersama ngan semua. artikel dr official web man u tentang...18 reasons why united are champions of England...

1. The Reinvention of Ryan

2. That Boy Macheda

3. He Comes From Serbia...Nemanja Vidic

4. Keep It Clean

5. Home Rules...only 1 lost 2 draw at home

6. A Day To Forget...Bounce Back After Losing

7. Sharing It Around...Everybody Can Score

8. The Winning Feeling

9. The Fab Four...Ronaldo, Rooney, Berbatov, Tevez


10. Ronny's Rockets

11. Size Does Matter...31 Different Player This Term

12. Young Stars...Evans, Rafael, Fabio, Macheda, Welbeck, Possebon, Gibson, Tosic

13. Leaving It Late...Score More After 75th Minute

14. The 12th Man...The Fan

15. Comeback Kings...2-0 Down To Thump Spurs 5-2

16. Unsung Heroes...O'shea, Fletcher and Ji-sung Park

17. The Old Heads...Gary Neville, Ryan Giggs and Scholes

18. The Boss...Sir Alex

Sejauh mana korang terer geografi?


Baru2 ni aku ada terbuka chanel 711 astro...star world...ada la cerita 'Are You Smarter Than A 5th Grader'...quiz sape menang dpt sejuta (US Dollar beb bukan Ringgit Malaysia)...ok la, quiz dia pasal soalan2 masa sekolah rendah. so dia tanya soalan2 masa sekolah rendah yg kita dh lupa..tp soalan dia bleh tahan susah wei. diaorg kecik2 dah blaja bio, fizik, adth mate...(walaupun basic tp level sekolah menengah kita)...baru2 ni dia jemput la celebrity...dia jemput tony hawk (pro skater)...so bila dia dpt duit tu dia nak wat taman awam kat low cost area...tp bukan pasal tony hawk yg aku nak citer, aku nak citer pasal salah satu soalan dalam citer tuh...tony hawk pun tak dpt jawab beb...soalan dia... 'what is the capital of brazil?'....aku dah terbayang Rio de janeiro. si tony hawk pun jawab rio...skali tuh jawapan dia 'Brasilia'...pergh...baru aku sedar aku lemah geografi. penat cikgu jefry ajar aku...hehehe...


so kat sini aku ada beberapa soalan pasal capital negara2 yg korang selalu dengar. cuba2 la jawab kalau korang tau jawapan dia...
What is the capital of...
1. Bulgaria...?
2. Canada...?
3. Egypt...?
4. Denmark...?
5. Finland...?
6. Greece...?
7. Hungary...?
8. Ireland...?
9. Jordan...?
10. Lebanon...?
11. Norway...?
12. Portugal...?
13. Qatar...?
14. Romania...?
15. Switzerland...?
16. Turkey...?
17. Ukraine...?
18. Venezuela...?
jawapan dalam ruangan komen...

top 5 movie


cerita pasal movie, semua mesti ada favourite movie masing2. ada yg suke citer melayu, citer cina, cerita hindustan..(debush...debush...sound effect)...ada plak yg suke cerita perang, cerita seram..(tp tgk tutup mata, baik takyah tgk)...cerita sedih a.k.a jiwa kacau...cerita kelakar...mcm2 lg la. korang pernah tak cuba nak senaraikan top 5 movie yg korang suke (maksud aku english movie je eh)...pening kepala aku nak pilih movie yg aku suke...ni kira senarai top 5 movie dr dulu sampai sekarang. maybe ada yg aku terlupa tp ni yg terfikir dalam otak aku skang....















1. Saving Private Ryan
cerita perang yg aku rasa lain dr lain. matlamat mission dia nak bawak blk sorg prebet nama dia James Francis Ryan (matt damon). tu je mission dia tp mcm2 la jadi sblm jumpa pvt. ryan nih termasuk la salah org...(scene salah org nih lawak). hero dia tom hanks tp aku suke watak pvt. daniel jackson (barry pepper)...rilek je.









2. Armageddon
citer pasal dunia ni nak kene hamtam satu kali sama itu batu besar...(memandai je org putih nih)...tp best citer dia pasal dia kene hantar org yg terer bab2 mengorek tanah sbb nak tanam bob kat mateor tuh. ada bruce willis, ben affleck dan yg paling aku suke liv tyler...pergh, cair aku.





3. Gladiator
cerite pasal pahlawan zaman besi...(ketang ketung ketang ketung)...sorg askar yg setia tp kene dengki ngan anak raja sbb raja...(buka rajagopal eh...raja betul)...nak bg tahta pemerintahan kat hero ni. last2 hero ni jd gladiator...citer ni aku benci gile ngan anak raja tu. rasa nak pijak2 je. cinematografi dia paling aku tabik...









4. The Patriot
pergh...semangat gile bila aku tgk citer nih. lepas tgk citer ni mesti rasa berkobar2 je jiwa...(tp kejap je la)...aku tabik gile la kat mel gibson dalam citer ni. sebab dia je aku rasa citer ni hidup. dia boleh bawak watak seorg ayah yg baik hati, sayang ngan anak2 dia tp dlm masa sama ganas gile masa perang...



5. Edward Scissorhands
aku tak tau korang ingat tak citer nih. citer dia cam pelik gak la tp aku suke. bdk ada tangan gunting yg terer gile gunting rambut org ngan binatang...start citer ni gak la aku cam angan2 nk jd cool cam johnny depp. muka selamba je tak bnyk cakap...(tu yg aku cuba buat masa kat sekolah...pendiam...hehehe)...tp...ada sorg lagi penyeri citer nih...winona ryder...pergh! lg la aku cair. aku rasa cam takde pempuan lain lg lawa dr dia time tuh...perghhh...

Masuk asrama...cerita dulu-dulu




hari ni hari ahad...cuti. so aku ada bnyk masa terluang. nk gi jln2 panas gile skang ni kl. lepak umah je la...belek punya belek laptop aku, terjumpa gambar ni...gambar kelas masa aku form 1.

pendek gile aku masa form 1...bila tgk gambar ni trus teringat masa memula nak masuk asrama.

Maka bermulalah cerita aku di kuantan...sampai kuantan pagi dalam pukul 10 lbh. siap sesat lg terlajak ke depan sbb masa aku form 1 takde pintu gerbang lagi. masuk2 pintu gate je ada la senior sambut. ramah gak diaorg...pas daftar je terus aku naik hostel. lepas kemas tu kemas ni family aku nak gerak blk. perghhh, lg la. aku tgk mak aku dh nangis. tp aku cam rilek je time tu...yg nak kene tinggal mak aku ke aku ni?..camtu la mak aku, terlalu lembut hati dia. sensitif mcm siti nurhaliza...hehehe. aku tak tau knape time org sume sedih aku takde perasaan nak sedih. ke aku ni manusia pelik...

bila semua dah balik maka bermulalah episod ngeri aku. datang la dua org budak. dia pun baru daftar gak...bdk kelantan. dia cakap la kat aku...'demo make doh?...gi make dewe'....haaahhhh! apa tuh. aku tak pernah dengar spesis manusia ckp bahasa ni. apa diorang cakap? diorang kutuk aku ke?..aduh...susah nih. apa aku nak jawab...'mu nok gi make dok?'...dia tanya lg. parah ni, aku sepanjang duduk kt kg sawah tak penah dgr org cakap camni. kalau cakap jawa paham la gak aku...'gi...make'..dia ajak aku ikut dia. aku tak paham tp tangan dia cam isyarat suh ikut dia. ikut je la. sepanjang perjalanan ke destinasi yg aku tak tau tuh aku dgr la diaorg rancak berbual. 'ngong kreng ngong kreng...bla..bla..bla...' sepatah haram aku tak paham. aku ingat satu perkataan je aku paham. diaorg sebut 'kelate'. sah diaorg ni org kelantan kot. aku teka je.

tgh2 perjalanan kaki yg tak berapa jauh sgt, diaorg tanya aku...'mu maghri mano?'...aduhai, jgn la tanya aku. apa korang tanye ni?...masalah ni. tak jawab kang org cakap aku sombong lak...'ermmmm'...pastu aku senyum je. apa diaorg tanya ni? nasib baik yg sorg lagi tanya aku...'mu oghre mano? pahe? ko ganu? ko mu maghri johor?'...hahahahaha...aku dapat tangkap. dia nak tanya negeri aku kot. aku pun dgn confidentnya jawab....'negeri sembilan. aku org port dickson'....'ooo! mu oghre pd. kawe rama saing de nu.'...ha! ye la ye la. aku pun tak tau apa ko ckp. paham la plak korg bahasa aku. apsl aku tak paham bahasa ko? aku senyum je la...janji korang bahagia.

akhirnya sampai gak aku kat destinasi budget aku....LAAAA! DEWAN MAKAN KE. rupanya diorg ajak aku makan dewan makan ke. iskh...iskh...iskh...apa pelik no bunyik bahasa korg. cakap aje la dewan makan. lemau betul aku rasa time tu. punye la kejutan budaya aku rasa. tp aku puji gak la diaorg ramah walaupun aku tak paham sepatah haram pun. tak abih takat tuh je...masa aku nak amik lauk ada la makcik dewan makan tuh tegur aku...'anak ni dtg dr mana?'...'dr port dickson makcik'....'jauh nye nak...pot pet pot pet...' pastu dia membebel kat aku. suh aku belaja rajin2. aku layan je la...senyum...(dh lapar dah ni makcik. bila nak abih)...makcik ni ckp pun pelik gak tp aku paham. dia ckp sleng org pekan...dh abih air liur makcik tu, dia pun ckp satu ayat keramat yg aku tunggu2 dr tadi...'pegi la makan nak ye'...perghh! lama tu makcik tu bg aku ceramah motivasi free. dkt 5 minit gak la. sampai aku tak tau nak senyum camne lg...

aku pun bawak la tray besi berisi nasik ayam. mana aku nak duduk nih? bdk2 td dah join geng2 kelantan dia...(jumpa kaum dh tak nampak aku dah)...mana aku nak duduk ni.haaa! ada tmpt kosong. bdk pakai songkok tu duduk sorg2...aku pun duduk situ. 'nama sape?' aku tanya dia...'norazad...ajad'...oooo...'ko org mana ha?'...'johor'....yes...dunia ku. baru aku rasa aku kt muka bumi. kalau tak aku rasa cam kat planet lain...skali tgk dia pun jawa gak...hahahaha...bahagia hidup aku kt sini ada kawan. kelas pun sama lak tuh. hehehehe...start hari tu gak la aku kira kamceng ngan dia ni. takde la kamceng gila2 tapi ada gak la kawan yg aku paham ckp dia...

tp serius la...aku start form 3 aku dh boleh ckp terengganu tp ckp kelantan sampai aku form 5 baru dapat tangkap sket2. tu pun kene paksa ngan encik nijey ngan encik muiz...raja marlboro kelate....

Apasal takde season 3?




aku suke citer nih...1st season ok, layan beb...season 2 menarik sbb dh mula kait-mengait...tp pastu senyap...apsl kt tv takde season 3...ke aku sorg je suke tgk citer nih pasal tuh diorg tak nak sambung season 3. tak dpt sambutan ke?...ok apa citer nih. 3 sebab aku suke layan...

1. ada cerita dlm cerita. memang lah citer ni pasal tangkap hantu n ada unsur2 tahyul sket...two brothers one faith. saving people hunting things...family business...bla..bla..bla...tp ada citer lain dalam citer tuh. ada selit kekeluargaan sket, perasaan jiwa kacau sket, mental calar sket...

2. ada kereta idaman aku...pergh...muscle car...chevy impala 1967. apsl kat Malaysia takde ek. ye la, mana nak carik spare part plak ek. tp aku minat gila kete2 camni...fuhhh

3. awek2 dalam citer nih comel2. sampai hantu pempuan dia pun lawa...camne tuh




tolong lah aku sapa ada citer nih...season 3 ngan season 4 the finale...

hari ini dalam makanan


Sarapan pagi / 8.30am / batu berendam, melaka

Aku masih lagi kt Melaka sbb nk kene submit drawing kt taman buaya. bangun2 tido je kontraktor dah tapaukan aku nasi lemak ngan air nescafe panas. alahai, air ada susu ke?...(aku kurang sket air ada susu nih). belasah je la sbb org dah belanja. aku sebenarnya jarang makan pagi. ada 2 sbb...1. masa kat asrama dulu sarapan tak sedap + aku selalu siap lambat. dah terbiasa camtu, biasa pegi dewan makan pastu minum teh o pastu blah pegi perimpunan....2. aku kalau sarapan pagi mesti kene carik toilet. pas makan mesti nak buang. dh memang penyakit keturunan kot...agaknye la. aku pun makan n trus gi meeting kt air keroh.

lunch / 12.55pm / air keroh, melaka
akhirnya abis gak meeting. nasib baik ok...diaorg setuju so hari ni dh bleh wat marking kat site. papehal makan dulu. cam biasa la, kontraktor nak belanja lg. dia ajak gi mcD...belasah je la lgpun sebelah taman buaya je pun. so cam biasa aku order burger fav aku...double cheese burger. ni je la fav aku...burger lain aku takleh blah. aku jarang pegi fast food sbb tak kenyang tp kalau pegi mcD double cheese la yg aku mkn. makan...makan...makan...pastu gerak tgk site.



minum petang / 4.00pm / cheng, melaka

kontraktor bwk aku gi minum air kelapa special. sedap wei...air kelapa special...dh la panas kene lak kelapa special...pergh...sedap beb.














makan malam / 10.30pm / melawati, kuala lumpur

















sampai umah bos aku pukul 8.45pm...apa lg start kete trus shoot blk setiawangsa...aku kene cepat sampai sblm game man united abis...sampai je umah pukul 9.15pm, man u 0 - arsenal 0...yessss...man united buat kali ke 18 menjulang premier league...hihu...pastu bob dh merungut bila nak gi makan...(jeles la tuh sbb dia fan liverpool...cuba lg thn dpn eh the korp)...aku pun gi la mkn ngan fly (si kurus), bob (si gemuk) ngan aku (si sedang)...mana nk makan nih? last2 gi melawati...sampai je nampak bubur nasik...menarik gak, asyik makan goreng2 siam je...tp memang sedap bubur dia beb.


















cam tak caya la plak aku lunch kt melaka tp dinner kt kl...hhhmmmmm....

Selamat Hari Guru


Dikesempatan ini aku nak ucapkan SELAMAT HARI GURU untuk guru2 kat Malaysia. memula skali cikgu2 dalam family aku iaitu abg2 ngan kakak2 aku yg kerja cikgu...kak temu, abg mamat, abg pong, kak shikin, kak ujie, kak nie, abg haidir, kak ita, kak fisya ngan ajin...semoga cepat2 naik pangkat bleh belanja aku...kepada guru ngaji aku yg 1st skali...paman misban. cikgu tadika aku...(alamak! lupa nama dia)...

cikgu2 Sekolah Kebangsaan Kampung Sawah...cikgu fatimah (cikgu paling garang tp blajar ngan dia confirm cepat pandai), pn khoo (mate), mr santhanasamy(english), cikgu shamsul (bm), cikgu jali markat (bm...karangan tu mcm buat kek. kita kembangkan jgn sampai geseng), cikgu khamsiah (mate), cikgu yunus (alam dan manusia), ustazah supinah (agama islam), mr chandran (muzik...ais kacang), cikgu nurliza (masa aku darjah 2...cun ooo) dan semua cikgu SKKS...

Cikgu2 Sekolah Menengah Sains Sultan Hj Ahmad Shah, Kuantan (SEMSAS)...Arwah cikgu dollah (sejarah), cikgu wan (english), en sabri (mate), mr choi (mate), en asmui (bm...lewak doh nih), en baha(bm), bonda (bm), en salasun naim (pjk), Ustaz mat ali (pen. islam), ustaz jasmani (pen. islam), en khir jarkasi (bm), miss gurly (cikgu sains suka salin nota), en hussein (kh), en sharif (lk)...aduh! bnyk la nak sebut....semua la cikgu SEMSAS.sorry kalau ada yg terlepas.

Terima kasih sbb bg aku ilmu yg insyaAllah akan menjadi ilmu yg berguna untuk semua ummah. terima kasih sbb didik aku dr tak tau pape, dr budak kampung yg suka main kotor sampai aku jd arkitek skang nih. semoga Allah murahkan rezeki dan diberi pahala yg berlipat2 ganda..jasamu akan aku kenang sampai bila2...

Wonder Pets...


1st time aku dgr lagu ni, anak buah aku nyanyi ramai2 depan tv. apsl eh bdk2 suke sgt ngan wonder pets...anak buah aku semua siap hafal lagu dia. dr yg besar cam balqis, iffah sampai la yg kecik si aiman, paei ngan aina. si naseem yg yg tak pandai ckp pun suke...memula cam...apa la lagu bdk2 nih tp lama2 dgr layan gak...hahahahaaa...berikut merupakan lirik lagu wonder pets yg menjadi siulan bdk2 kecik..bkn budak je tau, org tua pun hafal lagu ni aku rasa...

kriiing...kring...kring...
telefon...telefon berbunyi
telefon...kami datang
telefon...telefon berbunyi
ada haiwan dalam bahaya...2x
ada haiwan dalam bahaya di sana

apa yang penting...kerjasama...2x
wonder pets wonder pets kami datang
membantu haiwan yang kesusahan
kami tak besar dan kami tak kuat
bila bekerjasama semua jadi mudah
yeaaaa... wonder pets yeaaah

Suatu Masa / M Nasir


terkeneng-kenang...



dulu masa kecik2... aku selalu berangan nak jd superhero...batmanlah, supermanlah, hemanlah mcm2 lagilah. paling aku takleh lupa masa berangan jd 'plastik' man...ala citer fantastic 4 yg hero dia bleh lentur tangan panjang2...aku tak tau nama penuh dia tp aku panggil masa kecik2 plastik man sbb mcm plastik...aku selit kepala aku kt railing kayu dekat anjung rumah aku..(rumah kampung ada anjung railing kayu corak2)...pastu nak tarik balik tak buleh ngko...dh terselit. meraung aku kt situ gak. abg aku tarik pun tak buleh...last2 bapak aku tarik pelan2 buleh la plak. padahal buleh cuma panik kot...

dulu masa kecik2... aku suke nyonyot air bunga siantan. ada org panggil bunga jarum...satu kelopak tu bnyk la bunga kecik2. tarik satu pastu nyonyot kot bawah...manis...tp mak aku slalu marah aku. punya tak bagi sampai dia ckp tu kencing semut...tp aku cam biasa la degil...ku teruskan jugak menyonyot bunga siantan.

dulu masa kecik2... aku suke main combat2...dulu kan masa aku kecik2 kira top gila la citer combat nih. amerika lawan german...cam biasa la amerika hero...best gile siot...belakang umah aku kebun sawit, apa lg situ lah medan pertempuran aku ngan sepupu2 aku. senapang cam biasa la, senapang kayu...org kampung mesti taunyer senapang kayu ikat getah...pastu letak peluru bijik..pergh..kene merah seminggu tak hilang...bang...bang...bang...

dulu masa kecik2... aku suke tgk embah aku (nenek) makan sirih. dia punya kelengkapan complete siap gobek...tgk la nenek aku campur itu ini...pastu tumbuk sampai lumut...(kaler merah). aku tak tau apsl aku suke tgk, padahal takde la best sgt tp suke. skang takde dah lah...sbb nenek aku pun dh arwah.meninggal masa aku PMR kt kuantan. ramai yg tak tau aku tertekan masa tu sbb PMR dh hujung2 pastu nenek aku meninggal tak dpt blk kg tgk dia...al-Fatihah

dulu masa kecik2... aku suke main janggut bapak aku. dia paling best time lepas dua hari cukur pastu ada cam tajam2. kalau bapak aku blk dr kebun lps dia mandi nanti dia tido...nanti aku pun nyelit la kat dia pastu pegang janggut dia. kekdg bapak aku saja gesel janggut kat aku...skang dh tua bapak aku tak leh la gesek janggut lg sbb janggut aku lg lebat dr dia...

dulu masa kecik2... aku suke bila arwah nenek aku suh kejar ayam. kejar ar ramai2...ayam kampung lak tuh. bukan ayam bandar, ayam kampung lari sket nye laju. tp seronok kejar ayam ramai2...skang takde dah kot bdk2 skang nak kejar ayam. ayam sume dh siap potong kat market.

dulu masa kecik2... aku suke main konda kondi...(ala yg main pukul kayu pendek guna kayu panjang)...aku suke sebab aku la otai game nih. hahahaha...port aku slalu main tepi umah aku je...best oooo

dulu masa kecik2... aku suke no mandi parit. port paling best dalam sejarah mandi parit ni kat parit kebun imam Gatot...(imam kt kg aku)...pergh siap ada tempat nyorok kalau bapak datang. masalahnya cucu imam tuh pun mandi skali camne. dh kene marah kene rotan ngan kayu kene sebat ngan tali pinggang tp tetap main parit gak...org jawa panggil 'ciblon'....gedebush...

dulu masa kecik2... aku suke tgk pakcik2 aku main cempuling...(muzik tradisional jawa selangor...kira kat johor cam ghazal)...terer wo pakcik2 aku main. aku ni ada darah seni belah mak aku ngan darah bola belah bapak aku...lagu favourite aku lagu 'ojo kesandung'...lagu jawa. layan beb walaupun ada baris2 yg aku tak paham. sampai skang diaorg perform lg kat kenduri kawin. penah diaorg ajak join tp aku minat bola lebih dr muzik...apa! ahli musik...jeng..jeng..jeng

dulu masa kecik2... kalau nak citer satu hari satu malam belum tentu habis. bnyk sgt kenangan masa kecik2. lg aku ni membesar kt kampung...penuh adventures...best

Geli mat...Geli mat mat mat


geli mat mat mat...hahahaha..yang ni best. ada member aku pelayar setia blog ni nk sangat share clip ni ngan korang.korang layan mesti nak pecah perutnye...layan...geli mat mat mat...

Siapa Deli?


















Gambar ni aku dapat dr salah sorg member aku. Siapakah jejaka di dalam gambar ini? adakah anda mengenali beliau...ha, inilah dia en deli..adik kepada tokey cafe KTR (Kolej Tun Razak) utm, skudai...apsl aku letak gambar dia? apa istimewanya dia?...ni lah aku nak citer...jeng..jeng..jeng

En Deli atau nama sebenarnya...ermmm..sapo ntah...merupakan adik kepada tokey cafe KTR yg kamceng gile ngan bdk2 ragbi UTM Pirates. dia ni kalau kt chelsea cam roman abromovich...sbb dia lah sponser kiteorg. dia punya hebat kt cafe tuh sampai bleh mengubah harga makanan yg kite mkn drpd mahal kpd murah atau dlm kata lain bg diskaun...ayat paling glamour yg kiteorg takleh lupa..'tiga ringgit'...amik la bnyk mana pun lauk...'tiga ringgit'. nasik ngan ayam ngan sayur ngan bergedil ngan telur...'tiga ringgit'....sampai giant amik dua pinggan pun...'tiga ringgit' jugak..cam mano tuh.

banyak jasa si deli ni kat kiteorg bekas bdk2 ragbi utm pirates...sbb dia la kiteorg dpt mkn dengan kenyangnya, sbb 'tiga ringgit' dia jugak lah giant dpt membesar dgn sihatnya, dengan 'tiga ringgit' jugaklah palong dapat mkn dgn tenang tanpa otak2 kempas, sbb 'tiga ringgit' jugaklah pin mkn sampai tertidur tak pegi kelas...dan sbb tiga ringgit dia jugaklah kiteorg dpt main ragbi dgn tenang tanpa nk pikir mlm ni nak mkn apa...

terima kasih deli. aku kira wakil bdk2 ex-UTM Pirates mengucapkan terima kasih utk ko. semoga tuhan murahkan rezeki ko anak beranak....amin

tiga ringgit...tiga ringgit...kak ana tau marah ni

Sifu M. Nasir


Sorg lagi pengunjung blog ni nak request clip dr M Nasir...ko nk clip suatu masa live at istana budaya..tp bro aku carik takde. ada tp bukan live kat istana budaya...so aku ganti la ngan beberapa clip dr m nasir. sbb ko mintak satu tak dpt aku ganti ngan 3 clip lain dr m nasir...layan

kepadamu kekasih



khabar pada kawan



keroncong untuk ana

pendekar bujang lapok & masam masam manis


hari ni aku nak recap beberapa scene dalam cerita kegemaran aku...Pendekar Bujang Lapok & Masam Masam Manis...dua2 cerita ni memang favourite aku. sampai skang kalau tgk masih tak berenti nak tergelak walaupun kekdg dah hafal pun dialog dia...hehehe...2 cerita kegemaran aku sampai sekarang...layan

Pendekar Bujang Lapok












Masam Masam Manis





Champions League 2009 final countdown


UEFA Champions League final 2009 bakal berlangsung pada 27 may. kali ni vanue final kat Rome, Italy...kat mana lagi kalau bukan kat stadium rasmi team Roma...olimpico stadium, rome...bagi menghangatkan lagi final Champions League yang bakal berlangsung mari kita sama2tgk promo menjelang final Manchester United vs Barcelona...

Puteri Gunung Ledang


Sorg pelayar blog ni nak request clip PGL...(Puteri Gunung Ledang)...tp dia tak ckp nk clip lagu ke, versi teater ke, scene dlm filem ke...so aku add 2 clip...satu promo teater PGL the musical ngan video clip OST Puteri Gunung Ledang...bagaikan sakti dr m nasir ngan siti nurhaliza...enjoy



Barca beat Chelsea


Awal pagi tadi berlangsung satu lagi Semi final UEFA Champions League antara Chelsea (team kutub) vs Barcelona (team aku ngan bob...bob sbb dah takde team, liverpool dh out). boleh kata sengit, senget, bingit dan mcm mcm lg la game mlm tadi. bnyk kontroversi gak la, baik blh Chelsea mahupun blah Barcelona...

Chelsea bermula garang ngan gol 1st oleh Essian. lawa gak la gol tu dr luar kotak kene palang trus masuk. terdiam gak la fan barca. tp tu la bola sepak, minit ke 94....hehehehe...hero barca andres iniesta score gol penyamaan seterusnya gol kemenangan barca (peraturan jaringan di tempat lawan), seterusnya layakkan diri ke final, seterusnya buat fan chelsea gigit jari dan seterusnya buat kutub bengang...hahahaha

berikut beberapa gambar detik2 kemenangan barcelona...




















"waduh waduh pard..kite udah menang nih...malam ini kite party sukses"...essian














"hahahaha...tak dapek do jang ko nak buek party...den score ni hah"...iniesta















"wei..wei...den nak ikut gak poi party buih"....guardiola

"gilo apo org tuo ni. mano ado party buih...kenduri la wei"...keeper 2nd barca














"hahaha..padan muko chelsea...kito monang jang. mak, abah, tok ketuo, pak lang...kito monang"














"Eeeee...berbulu lak den nengok kau. den tau la ko hensem dr den...eeee bdk botak ni"...drogba




Jumpo Man United kek final...

Lagi Clip Video


Ni ada lagi clip video untuk tatapan semua.skali lagi video best, lagu best, awek2 dia pun layan beb. ada Nidji, Peterpan, Rossa (artis pempuan paling aku suke)....layan

Letto / Sebelum Cahaya



Peterpan / Semua Tentang Kita



Nidji / Sudah



Rossa / Takdir Cinta



Rossa / Takkan Berpaling Dari Mu



Rossa / Tega



sapa nk request clip bgtau. xde hal punya...

Video Clip Pilihan Minggu Ini


Eh beb...korang cek cek cekidout videoclip2 ni. stylo to the milo gak la clip2 ni. clip best lagu pun best,awek awek dia lagi best....

Nidji / Arti Sahabat



Sherina / Jalan Cinta



Jason Mraz feat Colbie Caillat / Lucky



Andra And The Backbone / Main Hati



Peterpan / Menunggumu

Glory...Glory...Man United


Awal pagi tadi secara rasminya Manchester United berjaya melayakkan diri ke final EUFA Champions League...(yes..yess). Fan Arsenal, sorry eh...cuba lagi tahun depan. game malam tadi aku kira mcm berat sebelah gak la sbb 1st 15 mnt man u dh leading 2-0...(thanks to Ji Sung Park and Ronaldo stunning freekick)...pastu trus player arsenal cam down, passing pun dh tak betul. 2nd half man u counter attack dpt plak gol ke 3...mula dr corner arsenal, man u clear dpt kt ronaldo...ronaldo back heal dpt kt park ji sung...park lorong bola kt rooney yg tgh speed...rooney cuba nk beat defend tp dia tipu defend tu...dia silang bola ke kanan...ronaldo di kanan dan trus shoot....GGGGGOOOOOOAAAAAAAALLLLLL....tu la dia gol ke 3 man united.

aku salute gak la ngan midfield man u mlm td. control own half, flow bola cantik, pujian utk carrick, anderson ngan fletcher...tp aku simpati gak la ngan fletcher sbb dpt kad merah. usaha dia taknak bg fabregas score sampai dpt kad merah...(berkorban utk kawan2). fletcher dpt tap bola tu tp kaki satu lagi ngan momentum dia yg wat fabregas jatuh. trus arsenal dpt penalti sbg gol saguhati....(tak kisah pun, man u bagi hadiah je tu).

so mlm ni satu lagi team yg aku sokong main...Barcelona...kalau la barca masuk final, team mana ek aku nk sokong...hhhmmmm...berikut beberapa gambar detik2 penting man united lawan arsenal awal pagi tadi....











"alamak! den tergelincir tp den score gak"...kata Park Ji Sung






"mak...mak...anak mak score ni mak...mana mak aku?"...ronaldo


gol ke 3...counter attack tarrrbaiiikkk...






"pahal ko ni ferdinand...den bg kad merah kek fletcher la. ko lak lobih2"....ref












goal saguhati dr Man U untuk fan arsenal...













"Takpo jang, bolos satu kito totap monang...kang den mintak peruntukan kek menteri besar carik bas bosa sket nak poi Rome"...ferguson

The best AC Milan lineup


AC milan atau nama panjangnya Associazione Calcio Milan memang tak syak lagi salah satu gergasi eropah. kelab ni mula ditubuhkan tahun 1899 lepas diaorg berpecah ngan satu lagi kelab milan iaitu Inter Milan...pantang berjumpa mesti nak gaduh padahal satu tempat, main satu stadium. memang banyak la star player yg pernah main kt kelab ni mcm Van Basten, Ruud gullit, Rijkaard, Jean-pierre papin, maldini, inzaghi, ronaldo dan ramai lagi la...warna rasmi diorg cam biasa la merah hitam...


tp apa yang aku nk citer ni pasal lineup milan yg paling power. tak lain tak bukan ac milan dream team 1987-88. dr dulu sampai team yg skang ni, aku rasa tak bleh lawan team milan tahun 1987 ni. team emas ni gak la yg menang scudetto 1987-88 kalahkan napoli yg masa tu ada maradona. pastu menang lak european cup beat steaua bucuresti 4-0. pastu, tahun depannya menang lagi scudetto ngan european cup. bg aku ni la team milan terbaik sampai skang...


top row from left : Paolo Maldini, Marco van Basten, Ruud Gullit, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Giovanni Galli

bottom row from left : Franco Baresi, Roberto Donadoni, Alessandro Costacurta, Angelo Colombo, Mauro Tassotti

Siti oh Siti...


Sebut je nama Siti Nurhaliza, semua orang tau. sape lagi kalau bukan penyanyi popular kat Malaysia. Dulu masa Siti kuar ngan lagu 'kau mawarku' duet ngan 2 by 2 semua bdk kt sekolah aku kecoh pasal siti. masa tu aku tak tau lg pasal siti ni, almaklum la aku part hiburan kurang amik port time tu, kalau bab bola aku cepat...1st time tgk siti kat tv aku trus ckp, "humangai! lawa lak bdk siti ni"..tak heran la kat asrama aku time tu semua sibuk tampal poster siti. mentang2 la siti org Pahang, semua bdk pahang bangga gile..(aku dulu asrama SEMSAS kt kuantan)...eleh! yang lawa siti, pehal lak bdk2 lelaki pahang nk bangga. pempuan eh lawa, yg jantan 'LAWO'...


Masa aku kat UTM, si siti ni makin la glamour ngan lawa...makin ramai minat si Siti ni terutama roomate aku si Shalan Talib...(padahal dia tak tau aku pun suke siti)...aku pun makin la minat kat minah ni. lawa, suara sedap, berbudi bahasa, pandai masak, pandai menjahit....(ye ke...mcm la aku tau sume)...bila sume org minat siti, aku mula bosan. tu la aku, kalau dh ramai suke mesti aku tak suke. maybe tak suke rebut2 kot...cam gak kalau tgk world cup bila Brazil lwn France, sume sokong Brazil tp aku sokong France walaupun aku tak sokong team tu...saje je sbb dah ramai sokong Brazil kesian France takde org sokong....


Berbalik pada siti, aku pun mula carik artis pempuan lain yg aku nak suke selain Siti. tak jumpe yg best, era fazira tak jalan, amy mastura tak jalan, misha omar lagi tak jalan....(kenapa aku tak boleh lupakanmu siti....opsss)...hati masih kt siti tp mulut taknak ngaku. bile siti kuar tv aku wat2 tak nampak, bila org tanya suke siti ke tak, aku cakap tak suke tp layan je lagu dia...(hahahaha....jobo sgt bak kata org negeri sembilan)...apsl susah ek nak ngaku aku suke Siti. padahal cakap je la..."Aku suke siti nurhaliza" tak pun "Aku kagum ngan bakat siti tp lagi kagum ngan muka dia"...tu la dia, ego org laki kot. dulu sampai x-awek aku bengang aku tak minat siti. dia minat gila, aku lak saja je kutuk siti..(padahal suke...tp time tu suke awek aku lg la)...


Tup2 siti kawin lak ngan duda, Datuk K...pergh, lagi la gua tension. apsl ko pilih mamat tu. apa kurangnya aku ni siti....(lebih2 lak mamat ni)...time tu dgn sahnya aku trus tak suke siti. pasal apa lagi, pasal dia dh ada org jaga dia....Sampai la satu malam aku terbukak majalah hiburan kat kedai gunting rambut, gambar siti nurhaliza..(oh! tidak..) possing ngan pakaian ala2 arab...pergh, mmg la ko saja nak goda aku blk siti. siti...siti....


aku tau ramai sebenarnya org lelaki yg suke siti tp tak ngaku walaupun siti dh kawin...papepun, aku memang kagum ngan bakat anak seni bernama Siti Nurhaliza ni...korang tau sebab apa dia penyanyi pempuan no 1 Malaysia? korang tgk clip ni pastu carik artis malaysia yg bleh beat dia....layan....(siti...oh siti...tp skang Rossa )


Sejauh mana power loghat negeri sembilan anda


Tetiba aku teringat pasal loghat2 org negeri sembilan. aku ni takde la expert ckp negeri walaupun aku org negeri sembilan sbb aku keturunan org jawa...(janji rock). tp aku ramai member org negeri sembilan yg selalu la aku dgr diaorg ckp...seronok gak bahasa negeri sembilan ni walaupun ada yang tak paham. kat sini aku nk share bahasa yg biasa aku dgr, biasa member2 aku pakai...cubo korang cek, ado tak yg korang tak paham...

  • hobin - pukul / belasah
  • senayan - isnin
  • hongeh - kenyang sangat
  • menteneng - gemuk
  • ghoman - raut wajah
  • pelaih - endah / ambil tahu
  • jewat - capai
  • tetoyek - mcm lebihan terutama bagi rendang
  • ghemah - saki baki nasi yang bertaburan lepas makan
  • mendoda - terlalu kuat
  • lelan - cuai
  • dodat - minum terus tanpa cawan
  • belobau - terjatuh
  • keceng - kenyit
  • ontok ontok - duduk diam diam

ni plak contoh dalam ayat...

  • bongkar la copek, dah subuh - bangun la cepat, dah subuh
  • betapo sombabnyo kau - bangang betul kau ni
  • poloser amik ko ni jang - pemalas betul kau ni jang
  • anak sapo la yang bogik bonar ni - anak siapa la yang degil sangat ni
  • dah takdo joki - dah takde rezeki
  • bosulumak boto mulut kau - comot betul mulut kau
  • tak senegheh / somonggah boto perangai ko jang - tak senonoh betul perangai kau jang
  • jangan mandi kek lubuk tu, ocup kang - jangan mandi di lubuk tu, tenggelam kang
  • berdobin jatuh eh mamat tu - macam nangka busuk jatuh mamat tu
  • jangan mandi boleng - jangan mandi bogel
  • bak sini pongolan tu - bak sini pengait tu
  • apo koman bonar dressing kau ni - apa ketinggalan zaman betul dressing kau ni

Lagu Lagu pilihan aku...


Kat bawah ni ada beberapa lagu fav aku buat masa ni. banyak lagu indo tp bukan la aku bias kt lagu indon. dh memang bagi aku lagu diaorg sedap. lagu best, lirik sedap, bg aku diaorg buat lagu untuk org appreciate seni diaorg bukan mcm org malaysia buat lagu untuk bisnes. berapa ribu jual, berapa ribu tak jual. ni gak lak lagu yang aku suka nyanyi kalau pegi karaoke. maybe ada yg korg suke, ada yg tak. tp takpe, sapa nak request clip video artis aku boleh share kt blog ni. bgtau tau je lagu apa. member2 takde hal kira belanja. papepun layan dulu lagu fav aku....

Tercitpa Untukku / Ungu


Akhir Rasa Ini / Samsons


Cinta Dalam Hati / Ungu


Luluh / Samsons


Kekasih Gelapku / Ungu


Sandaran Hati / Letto


Ceritera Cinta / Jaclyn Victor & Rio Febrian


Kasih Tak Sampai / Padi


Jangan Lupakan / Nidji


Kisah Cintaku / Peterpan


Laskar Pelangi / Nidji

Teka Teki Teka Tekuk....


korang ingat lagi tak masa kecik2 dulu mesti korang suke main teka teki. macam2 la teka teki kita dengar..teka teki teka tekuk, ular mati atas pokok?... binatang apa keris di kaki?...macam2 lagi la. dulu masa kecik2 aku la paling terer main game ni...so, kalau tuan bijak bistari, cuba jawab teka teki kat bawah....
  1. Ada seekor anjing dh tak tahan nak kencing. lalu anjing tu pun carik la dinding dan melepas. soalannya, kenapa anjing bile nak kencing dia angkat kaki sebelah?
  2. Apa beza kacang panjang dengan seluar panjang?
  3. Antara bulan dengan bintang, yang mana satu anak yang mana satu bapak?
  4. Seorang jejaka bernama bal nak naik bas pegi besut. tambang bas 60sen, tp si bal ni ada 50sen je. camne si bal ni nak naik bas?
  5. Burung apa yang boleh berdiri, boleh baring tapi tak boleh duduk?
  6. Kenapa si penggali kubur gali lubang kubur tak pakai kain pelekat?
  7. Emak si sood ada 5 orang anak iaitu hang tuah, hang jebat, hang lekir, hang kasturi dan hang?
  8. Kenapa kambing biri-biri putih lebih banyak makan rumput dari kambing biri-biri hitam?
  9. Bulan berapa yang perempuan paling kurang membebel?
  10. Apakah perbezaan antara gajah, tiang letrik dan bob?
  11. Bukak baju, pakai bedak, terjun kolam...apakah dia?
  12. Kenapa batman tak kawin dengan wonderwomen?
  13. Saya ada 5 biji epal, awak mintak satu, tinggal berapa?
  14. Lembu apa yang kita tak nampak dia tapi dia nampak kite?
  15. Kuih apa yang pembalut kat dalam, isi kat luar?
  16. Bila semua orang jadi monyet, monyet jadi apa?
  17. Jika seorang imam sedang solat, tiba2 datang seekor anjing menjilat kakinya. adakah sah solat pak imam itu?
  18. Nenek siapa pandai terbang?

jawapan ada kat ruangan comment kt bawah...sesape ada teka teki best, meh la kita berteka teki....

my family


Ni lah dia family aku...gambar ni tak masuk semua. nak ikutkan family aku 10 beradik, 6 laki-laki 4 perempuan. bapak aku cerita asal 15 beradik tp 5 org meninggal masa kecik. tinggal la kiteorg 10 beradik.












Ya Allah, Engkau kekalkanlah kebahagian dan kegembiraan dalam keluargaku. Amin...

Lagu ni aku suke...


Lagu ni aku suke sbb cam ada kene mengena ngan kisah aku sket kot...(jiwang jap)...tp serius embak, lagu ni asyik banget. kayak dibuey-buey ombak gitu dong. liriknya halus banget kayak nyindir gue yg udah putus cinta tp gue layan aja pasal gue rock...yea..yeargh..terus gue titip lagu ni buat kamu shemua dong...dengerin ya..sukses



Terlanjur Cinta...

waktu bergulir
lambat merantai langkah
perjalanan kita
berjuta cerita terukir dalam
menjadi sebuah dilema
mengertikah engkau
perasaanku tak terhapuskan

malam menangis
tetes embun membasahi
mata hatiku
mencoba bertahan di atas puing puing
cinta yang tlah rapuh
apa yang ku gengam
tak mudah untuk aku lepaskan

aku terlanjur cinta kepadamu
dan tlah kuberikan seluruh hatiku
tapi mengapa baru kini kau pertanyakan
cintaku

aku pun tak mengerti yang terjadi
apa salah dan kurangku padamu
kini terlambat sudah untuk dipersalahkan
karna skali cinta
aku tetap cinta...

Lorong Lorong Iblis



Semasa Nabi Nuh as menaiki bahteranya berserta dengan semua jenis haiwan dan manusia berpasang-pasangan, Nabi Nuh as telah didatangi iblis yang menyerupai seorg lelaki tua. Dalam perdebatan itu, iblis telah menceritakan lorong-lorong bagi iblis untuk menghancurkan manusia...melalui cara ini iblis akan menghancurkan kita....


  1. Hasad dengki...kerana dengan hasad dengki iblis dilaknati Allah dan direjam. Hasad dengki jugak la buat manusia bergaduh dan berpecah-belah.

  2. Rakus...adapun perasaan rakus telah menyebabkan Adam as terkeluar dari Syurga.

  3. Kenyang makan meskipun halal...sebab kenyang akan menguatkan nafsu syahwat sebagai pedang bagi iblis untuk memesongkan manusia. kenyang juga memberatkan kita dari berzikir dan solat.

  4. Suka berhias pada pakaian dan rumah...terutama golongan wanita yang tak bleh jiran lebih dari dia. Sebab syaitan suka menghasut untuk itu sehingga kerugian umurnya. Boleh berhias tapi pada yang perlu sahaja.

  5. Tamak...

  6. Bakhil dan takut fakir...sampai tak nak sedekah pada fakir miskin. Walhal harta banyak tak terpakai. Takkan dengan bagi sedekah pada fakir miskin kita jadi papa kedana.

  7. Fanatik...fanatik pada mazhab, suka bermusuhan dan seterusnya memandang hina pihak yang lain. Orang kata biar berpada-pada sebab bersederhana itu dituntut dalam Islam.

sama-sama la kita menjaga lorong-lorong ni agar syaitan tak dapat masuk ke hati kita melalui lorong2 ini...InsyaAllah