Pengumuman Puasa


Rasanya dah lama gila aku tak update blog aku. puas aku perah otak nak tulis apa dalam blog aku. Maklumlah otak aku tgh kusut sbb kereta aku baru lepas hilang...(pening la pening)...skang ni dh rilek sket, so boleh aku sambung berkarya...Kira nih post untuk menjelang puasa skali la...(dasar malas nak update).

Bila tiba je Ramadhan maka bnyk la perkara yang bermain dalam fikiran kita. Teringat kata-kata ustaz Ismail Kamus..."bila tiba je puasa semua org ingat makanan. makanan yang ada ngan makanan yg takde...puasa nih dh macam pesta makanan"...aku gerenti kalau ada org jual batu bata panggang pun mesti semua terliur...berapa sekilo bang? kat situ dah nampak bertapa kita lemah sebagai manusia kerana berkehendakan makanan. Macam-macam lagi la perkara-perkara yg bermain kat kepala kita bila nak tiba puasa nih.
Sebenarnya aku pun puas la pikir, apa benda yg aku selalu teringat bila bulan puasa. Terawikh, tak boleh makan, jaga nafsu, ayam percik...(apa lagi eh)...ha! pengumuman puasa. Maka, hari ni aku nak cerita pasal org yang bertanggung jawab memberikan berita gembira bagi mereka yg paham erti puasa dan berita sedih bg mereka yg suka ponteng puasa...Korang kenal ke org yg selalu bg pengumuman time nak puasa ngan raya. Ha! ni lah org tu...dr aku kecik sampai aku besar panjang masih lagi bertahan sampai sekarang. Aku dah boleh cakap dia nih macam ikon menjelang puasa dan raya...(legend tuh pakcik nih)


Sebenarnya nama pakcik nih... Y.M. Engku Tan Sri Dato Sri Ibrahim Engku Ngah...(banyak gila pangkat)...So, aku panggil Engku Ibrahim la senang..hehehehe. Aku ingat lagi masa aku kecik-kecik, suara dia nih macam ada aura...(mawi pun kalah)...bila dia bagi salam je meremang bulu roma. Apa taknya, Engku Ibrahim nih bertanggung jawab sampaikan titah sultan nak bagitau korang dah kene start puasa...(besar tanggungjawab tuh)...yang best tuh, gaya dia umumkan tarikh tuh dr dulu sampai skang sama je. Duduk rilek dan tenang...Aku ingat lagi dulu masa kecik2 bila pengumuman puasa je aku ckp depan TV suh dia bgtau esok tak jadi puasa...'tolong la jgn besok puasa, tolong la jgn besok puasa'...sbb memang tak penuh pun puasa aku. Aku start penuh puasa darjah 4. Sblm tuh semua puasa yang yok, pagi pagi bukak periuk...Aku pernah marah abg2 aku sbb buat bising masa dia nak bagi pengumuman. Bg la org tua nih abiskan cakap dia...(emo plak).

Tuh ok lagi, sampai je ayat..."dengan ini diumumkan, tarikh permulaan puasa....". Time nih dah tak sedap badan dah...(lebih-lebih lak masa kecik2)...tp serius beb, suara dia la aku rasa paling legend dan paling bnyk aura...(aura mawi pun aku rasa takat 1/10 dr aura dia)...Agak2 korang sampai bila agaknya Engku nih larat nak buat pengumuman puasa ek? Macam aku cakap la, dia dah jadi sebahagian ikon yg pernah aku tgk kat dunia nih.Kalau satu hari nanti ada rg yang ganti dia, camne agaknye rupa ngan suara dia ek...Moga Allah lanjutkan usia beliau agar dapat memberi khabar berita gembira untuk semua ummah. Tak lama lagi kita akan dapat tgk muka dia buat pengumuman...(rindu lak rasa nak dengar ayat keramat dia)...Kepada Engku Ibrahim semoga sihat dan panjang umur agar generasi baru pun kenal akan jasa Engku. Walaupun skang nih aku rasa cam biasa je tp kau tetap menjadi pojaan hatiku...Kepada korang plak, jangan lupa puasa nih setahun sekali. Belum tentu kita akan jumpa lagi puasa tahun depan. sama-samalah kita muhasabah diri dan tingkatkan ibadah di bulan yang mulia ini. Doa biar ibadah kita tip top sampai hujung nyawa kita dan bukan takat bulan puasa je...Ibadah yang utama adalah ibadah yang sedikit tetapi berterusan....Selamat Berpuasa semua.

8.30 pm: Alhamdulillah, baru sebentar tadi Engku Ibrahim wat pengumuman...kita mula berpuasa hari sabtu bersamaan 22/8/2009....InsyaAllah

6 Response to Pengumuman Puasa

  1. lailisya says:

    Kete ko hilang??Bila beb???

  2. shah says:

    minggu lepas secara rasmi kereta aku hilang...dh la aku baru tukar lampu yg tercabut aritu...dugaan bulan puasa.

  3. Mey @ Maryam says:

    mana laa ko dpt gmbo pakcik nih...sgt resourcful btol ko nihh...

  4. shah says:

    masa kecik dulu,ni la idola aku masa time nak raya...

  5. isem says:

    gilerk ah Shah, siap buat research pasal pakcik ni, hehehe... org lain take for granted pakcik ni, tp ko sgt adore pakcik ni, bagus2.. aku kagum.. hehe. Semoga pakcik Engku Ibrahim dipanjangkan umur so that daania pun bley dgr suara die.. hehehe

  6. shah says:

    yearghhh...bnyk benda yg kita lps pandang sbnrnya. taktau la masa dania besar nanti sempat tak tgk pakcik nih.larat lagi ker?...(sedih la plak)

Post a Comment