Hobin Jang Hobin...


Tahniah kepada pasukan negeri aku..Negeri Sembilan sbb lepas 61 tahun tak menang piala ni akhirnya menang gak...(61 tahun...sblm merdeka tuh. org tgh berperang dia main bola)...dulu masa n9 menang piala ni diaorg tak panggil piala malaysia tp HMS Malaya...(pape lah janji menang). Tahniah kepada semua pemain, pengurus, jurulatih dan penyokong yg bnyk menaikkan semangat pasukan...aku la salah sorg tuh..ekekeke...Pengalaman yg aku nk kongsi ni memang getir ngan trill giler ah. Dari aku nk beli tiket sampai la n9 menang...

Masa seminggu dua nk final, aku punya la beria2 bakar semangat kawan2 dlm facebook...'hobin jang hobin', ' mari serbu bukit jalil la'...mcm2 lagi la. Padahal tiket takde lagi tuh. Aku pun confirmkn ngan abg aku. Dia kata ada runner nk beli tiket...cantek...takyah beratur nk beli tiket. Dengan semangat yg berkobar2 aku pun bakar lagi bdk2 dlm facebook...(padahal tiket tak confirm lg tuh...hampeh betul)...Sebelum tuh, yg nak pegi ni 3 org aku (mewakili rakyat PD), sogol (mewakili rakyat Pilah) ngan Bob (mewakili parlimen Banting...eh! ada kene mengena ke?...xpe la sbb kampung dia n9)...Hari yg ditunggu2 hampir tiba...(berdebar2 tuh)...Tepat hari jumaat lepas solat jumaat abg aku sms...tiket habis!...HAAA! HABIS....hatiku luluh berkecai, panas yg kusangka sampai ke petang rupanya hujan di tengahari..(kepala hotak kau)...dan dan besok nk final tiket takde...aduhhh! masak aku. Beria semangat nk pegi last2 tiket habis...Macam2 ikhtiar gak aku cuba...call sepupu aku kt subang rupanya dia pun tak dpt tiket...Sepupu aku kat kuala selangor pun tak papat tiket. Nak redah beratur kt bukit jalil, jgn harap la labu...org dr pukul 8 pg dh start beratur...aduhhh...kechiwa aku.

Tetiba member aku dpt sms dr adik dia, ada satu tiket kosong...dia tgk aku, aku tgk dia...bye2...Dah adik dia, sah2 la dia yg dpt tiket tuh. Lagi la bertambah bengkek aku...Aku yg beria2 nak pegi last2 dia dpt pegi sorg...Detik kick off semakin hampir jam menunjukkan pukul 6 ptg...(maknanya ada lagi 2 jam 45 minit)...Punya la nak cover kecewa aku pun bukak facebook main farmville...(dh takde kerja sgt la tuh)...si bob memang dh tawar hati la sbb takde tiket...(apakeadahal...dia kg je n9 duduk selangor)...Tetiba, si sogol ni terkam aku..."wei! ada 2 tiket"...aku terkelu...lidah aku membisu tak berkata apa2...ini mimpi ke apa?...(mcm drama la plak)...yahoooo!...ada lagi satu tiket kosong. Bob dah pandang lain mcm kt aku sbb yg takde tiket skang aku ngan bob. sekali member adik dia dh panjat pagar dpt masuk free. so ada satu tiket extra...Setelah membuat perbincangan org yg layak dpt tiket lg satu hanya org yg IC dia n9...aku la tuh...hahahahaha!...(sorry bob)...bob tak kisah pun sbnrnya sbb dia ada hal lain kalau tak jadi pegi tgk bola...aku pun cepat2 mandi pastu bersiap pegi LRT Setiawangsa...

Aku ngan sogol memang nk pegi naik train sbb kalau naik kete kompom jem...Kang nak balik lagi la satu hal...Aku gerak ke LRT Setiawangsa dlm pukul 6.45 ptg...so kitaorg plan solat kt sana. Masa dlm train tu aku mengelamun jap...kalau memang tak dpt tiket aku percaya ketentuan Tuhan yg dh takdirkan aku takyah pegi tp bila dapat pegi gak dan susahnya perjalanan nak ke final ni sampai mcm2 dugaan mesti ada hasil dihujung jalan...hihihi...Aku pegi pakai baju barca kuning...(menteri besar dh pesan n9 pakai kuning)...Sampai Masjid Jamek tukar train ke Bukit Jalil plak...pergh! penuh org kelantan...kaler merah je dlm train tuh..semua usha aku lain mcm sbb aku je pakai kaler kuning...(takpo hobin jang hobin)...

Sampai stadium, penuh org kat luar stadium...Merah je pemandangan. Kuning ada sket2...rasa mcm tak fair la plak. Camne kelantan bleh dpt tiket lebih...Bayangkan kelantan 60,000 vs negeri sembilan 20,000...patut 50/50 la...dasar keturunan abdul wahab ngan abdul wahib..gila harta punya org...Aku pun carik pintu masuk...ha! ni satu lagi. Pintu masuk n9 satu je, pintu biru...kesian fan n9. Sampai kt dalam aku carik surau. Pas solat aku ngan member aku carik port...dapat la seat ngam2 ada 2 kosong...org cakap kalau kita redha ngan ketentuan tuhan insyaAllah ada ganjaran utk kita...aku agak frust mas tak dpt tiket tp aku tak mengeluh...aku rasa ada sbb aku tak dpt tiket. Pastu last2 minit dpt lak tiket, mungkin ada sesuatu kejutan utk aku...dan kejutan tu adalah...3-1...yehaaaaa!....hahahahaha!
Aku pun pulang dengan hati yang gumbira walaupun kene kepong ngan fan kelatan kt LRT...cam biasa la, takleh terima kekalahan...tp bukan semua fan dia camtu. ada yg ok, sbb member aku pun ada yg pegi...Papepun, tahniah utk semua org negeri sembilan dan....HOBIN JANG HOBIN...HOBIN JANG HOBIN...HOBIN JANG HOBIN....


4 Response to Hobin Jang Hobin...

  1. aku tumpang gumbira... walaupun aku bukan org n9 tapi anak & bini aku lahir kat somban... tompang skaki + menyampah tgk gelagat penyokong kelantan... tak berubah-ubah... suma tak gentleman langsung... pigidah...

  2. shah says:

    takpo...kiro ko ada darah2 negeri sembilan gak..ekekeke...Hobin jang Hobin.

  3. shah, hobin tu ape yek maknenyer?

  4. shah says:

    hobin tu bahasa kasarnya pukul @ belasah...kalau bahasa haluisnya pun pukul @ belasah...ekekeke

Post a Comment