Aku, Pisang dan Solat Jumaat...


Hari ni hari jumaat...baru je balik dr solat jumaat kat Masjid Setiawangsa...bila sebut je hari jumaat, mesti ramai org laki yg teringat semayang jumaat. tak kurang gak yg ingat hari ponteng semayang jumaat (iskh iskh iskh)...bila sebut solat jumaat mcm2 terbayang kat fikiran aku. tp ada 2 benda yg aku slalu teringat bila tiba hari jumaat...imam gatot (imam kg aku) ngan pisang...yes, pisang...kan hari jumaat ramai org sedekah pisang...mcm2 pisang ada beb, pisang emas, pisang lemak manis, pisang raja, pisang restali...mcm2 lagi la.


kehidupan aku ngan pisang solat jumaat bermula dr kampung lagi...chewah...masa kecik2 dulu bila lps imam bagi salam je (imam gatot la sape lg)...semua serbu pisang. berebut2 beb...yg tak tahan tuh imam gatot nih dah tua (maksud aku arwah imam gatot)...bila dia bagi salam tuh sentimental...panjang...as salaaaa mualaikum...(berenti jap)..warahmatullah....semua mata time tuh dh pandang pisang. abih je salam kedua terus...serbu...Padahal kat rumah aku bnyk je pisang. sampai tak termakan kadang2...tp dia punya feel pisang sembahyang jumaat nih lain mcm sket...maybe sebab berkat org yg sedekah tu kot...semoga dimurahkan rezeki.

Masuk sekolah menengah masa kat asrama pun boleh tahan trill gak. masjid batu 8...tp time tuh tak berebut sgt sbb makan sebelum solat jumaat. Yg berebutnya masa nak balik sembahyang tuh...berlumba2 pergi dewan makan. yg tak tahan tuh pemenang dia mesti org yg sama. mana short cut ntah dia amik...(nama terpaksa dirahsiakan...hahahaha). Bila aku kerja plak, pisang yg best kat masjid pandan indah. Fuhhh! tak caya tanya radhi. mcm2 jenis ada beb...tp cover2 la sket sbb dh kerja kan, lagipun takde la sampai berebut2 sbb banyak.

Tp tuh la, tadi bila aku balik solat jumaat takde pisang kat masjid...cam rindu gak tgk pisang kat masjid...hahahaa...teringat aku ceramah ustaz ismail kamus, org melayu nih sibuk mempertahankan 'kepisangan'...kotor masjid. betul gak la, sbb kadang2 org yg makan nih main buang2 je kulit dia. tp jgnlah disebabkan org buat sampah pisang yg kene 'gum'...apepun yg penting niat pergi solat jumaat tuh jgn la disebabkan pisang tp niat la kerana Allah SWT...

1 Response to Aku, Pisang dan Solat Jumaat...

  1. ahakz2.

    aku jadi rebutan oah^^

Post a Comment