Tragedi Sebelum Ke Bali



Hari sabtu sampai la hari selasa baru ni aku takde kat Malaysia. Aku ke Bali buat julung2 kalinya sebab ada urusan kerja sambil2 jalan2 gak la. Sempat gak la gi pura, art gallery, legian (tempat tragedi pengeboman bali) ngan banyak lagi la...Tapi aku taknak la citer apa aku buat kat bali. Tu zaman sekolahnya writing, kene buat laporan lawatan sambil belajar. Apa yang aku nk citer ni tragedi hitam tp sipi2 ke arah kelabu yg aku lalui masa nak bertolak dr LCCT...fuh..sadis.

Malam sebelum bertolak tuh aku takut nak tido sbb takut terlajak. Aku kene ada kat LCCT dalam pukul 9.00 pg. Maknanya bangun + menggeliat + mandi + bersiap + nak kejut driver (moer la sapa lg) + perjalanan yg tak berapa jauh = kene gerak dari rumah pukul 8.00 pg...(ni dah tolak kelajuan kereta meor...dc5)...Aku pun suh la bob jangan tido layan internet sampai pagi...hihu...Ala tp si bob nih memang tido lewat pun sbb layan chat..ngan sapa..hhhmmm...rahsia. Aku pun tido atas lantai je sbb senang nak bangun. Aku takde la gayat sgt nk naik flight sbb sebelum ni aku penah naik flight cuma takut terlajak kang susah. Kejadian ngeri pun bermula apabila tahap ketahanan bob melawan ngantuk dia malam tuh lemah sbb terlebih makan. Maka dia pun tertidur dengan tak gerakkan aku pagi tuh. Nasib baik aku terjaga sbb sejuk tido kat lantai...sedar2 dah pukul 6.30 pg. Aku pun mandi, solat pastu bersiap...Alhamdulillah si meor nih senang nak gerak dia. Tunggu dia mandi semua kitaorg gerak ke LCCT pukul 7.45 kalau tak silap...takpe kereta laju...

ok, kesilapan pertama bermula apabila aku terasa nak buang air besar sebelum bertolak...tp aku malas nak gi toilet sbb dah smart2 pastu nak kene gi toilet. So, takpe aku rasa aku bleh tahan. Aku pun gerak gi sepang. Dalam perjalanan tuh sempat lagi tuh si meor cucuk belakang porsche. Memula tuh bleh kejar lagi tp alih2 itu porsche sudah bukak dia punya sayap belakang...jawapnya babai. Sebelum tuh aku sempat gak sarapan air tin nescafe...ha, ni kesilapan aku yg kedua. Aku nih jarang minum air ada susu. Ntah camne pagi tuh bleh lak aku layan nescafe...Maka dengan ini menambahkan tahap kemungkinan untuk aku membuang air besar. Satu lagi, aku ni jarang sarapan pagi...(maksud aku pagi2..pukul 10.00 tuh kira ok lagi)...sbbnya kalau aku sarapan pagi mesti aku kene carik toilet. Mesti punya, gerenti...tidak syak lagi. Memang penyakit keturunan kot. So kalau aku nak sarapan pagi aku kene make sure ada tandas yg mempunyai tahap kemudahsampaian bagi aku. Ada member aku bagi tips, suh jangan set dlm otak nak buang pagi2. Kata dia tuh semua mind setting aku. Masalahnya aku memang lah ada mind setting tp benda tuh kalau nak keluar takde nak setting2 de wei...

Ok, kita tinggalkan mind setting...aku pun sampai kat sana dengan selamatnya. Aku gerak bertiga, ngan bos aku ngan en shariff (zoology)...Tup tup aku sampai awal so aku pun lepak depan entrance. Selang 10 minit en shariff sampai. pastu bos aku sampai...Kiteorg pun lepak la kat mcD. Diaorg je makan, aku duduk baca paper...Maka tragedi bermula apabila perut aku memulas. Aku pun gi toilet dulu sbb ada dalam 10 minit lagi nak check in. Bila nak masuk je pintu toilet aku ternampak peramugari cun...(serius cun)..terus aku rasa sakit perut aku hilang. Eh...magiknya. Aku pun buat2 tanya peramugari tuh kat mana mcD..hehehe..padahal aku dr mcD...Pastu aku pun patah balik sbb sakit perut aku hilang. Pas abih diaorg makan kitaorg pun check in dan tunggu la flight kat gate 2...(kalau tak silap aku la...aku pun dah lupa).

Tgh2 duduk tuh aku mula rasa perut aku memberontak semula...dan dan time tuh diaorg anounce penumpang ak 356 ke denpasar, bali kene beratur nak naik flight. Seat 1 sampai 15 kene beratur nak naik flight. Alamak! sempat ke nak gi toilet. Aku seat 16, sempat lagi kot gi toilet. Aku pun dengan pantasnya pergi toilet atas urusan rasmi yg memang tak dpat ditolak lagi. Kali ni aku rasa siti nurhaliza lalu pun belum tentu sakit perut aku elok. Ngam2 je aku kat dalam toilet aku dengar diaorg panggil penumpang seat 16 ke atas...Takpe, jgn pikir banyak, selesaikan urursan aku dulu...Fuh lega beb...Pastu aku dengar la pengumuman yg akan aku ingat sampai bila2 yg bunyi dia lebih kurang mcm ni..."perhatian kepada penumpang yg bernama shah rizan tumeran sila menaiki pesawat sekarang juga"...camtu kot ayat dia. Ah sudah...takkan diaorg nak tinggalkan aku kot. Nasib baik dah selesai...aku pun cepat2 gi gate tuh dan skali lagi panggilan terakhir untuk aku...fuh! glamour aku. Satu LCCT bleh dengar...hahahahaa....

moral of the story : Bila benda ni jadi kat aku, aku teringat masa aku kecik2. Dulu masa aku kecik2 bila nampak kapal terbang, aku selalu jerit ngan abg aku..."kapal terbang...tunggu...aku nak ikut"...pastu lambai2 kapal terbang tuh. Mcm la org kat atas tuh bleh perasan aku. time tuh aku rasa mustahil aku dapat naik kapal terbang...ye lah, bdk kampung yg nakal pastu belajar pun main2. Kadang2 aku jerit kuat2..."otromen (ultraman) tahan kapal tu, aku nak naik"...kuat berangan tul...Terkial2 aku panggil kapal terbang tuh tp diaorg tak tunggu aku pun...sombong.. Tp sekarang, bila benda nih jadi kat aku...Diaorg lak yang jerit nama aku. nama penuh lak tuh jgn main2...siap nama bapak lagi...hehehe...and the best part, kapal terbang yg sombong dulu tak pandang aku kat bawah siap tunggu aku lagi...tak mustahil kan... Tak mustahil satu hari nanti benda yang kita rasa susah nak capai akhirnya benda tu yang beria2 nak capai kita. Orang kata tak elok berangan tp bg aku dengan berangan tuh la datangnya azam dan cita2. Yang penting jgn putus asa, teruskan berusaha dan berdoa...InsyaAllah satu hari nanti kapal terbang akan tunggu kita..chewah...gila ah ayat.

sekian...


7 Response to Tragedi Sebelum Ke Bali

  1. lailisya says:

    Hak hak hak......memang la perasan giler ko nih. Kapal terbang tu tunggu ko pun sbb ko pegi berak je tu....bukan sebab lain pun.

  2. lenkali kasik lepas kat udara lagi syok... kasik budak kecik lain yang tgk kapaterbang ko naik tu kena 'buah tangan' ko tu... hahaha

  3. shah says:

    lailisya : hihi...sekurang-kurangnya nama aku boleh didengar satu LCCT.

    firbudi : a'ah ek...best gak tuh...hahaha

  4. bro, moral of the story.. kalau dah tau perut tu jenis yg takde belas kasihan.. jgn la nak buat bodoh sombong kat depan pramugari pulak lain kali. ahaks! Dei tak bawak balik awek bali ke sorang dua?

  5. shah says:

    hahahaa...awek bali tak berapa lawa beb. muka pulau...yg lawa awek jakarta, bandung...tu yg tak sangkut tuh...jual mahal...hahahahaaaa

  6. amarul says:

    nasib baek nenek xde..klau x skali ngn nenek memanggil...kah2.........

  7. ibrahimi says:

    xtahan aku baca citer ko ni

Post a Comment