Boleh Ke Aku Jadi Chef ?


Boleh ke aku jadi chef? Tukang masak?...masak apa? maggi?...ke masak air?...masak air aku tau...tp serious, aku pernah ada cita2 nak jadi chef...betul beb...sebab?...sebab aku suka makan...kekekeke...aku makan banyak tp badan aku tak naik. tu yg buat aku bertambah2 suka makan...kenapa aku letak gambar mamat nih? sbb dia idola aku dlm dunia masakan...Jamie Oliver...well done mate!...

Minat masak aku mula timbul dr kecik. Aku suka tgk mak aku masak...(tgk je la, masak tak reti)...tak payah pakai sukat2...2 camca lah, 3 sudu teh lah...mak aku main ikut instinct dia. kagum aku. memang sedap la mak aku masak...(kene puji la tak kang aku nak makan apa)...tp memang sedap...paling aku suke sambal tumis mak aku, walaupun tak pedas...(aku hantu sambal)...sampai satu hari tuh aku mula suke masak...aku tak tanya tp aku perhati je mak aku masak...dlm diam2 aku hafal...sambal kering, sambal tempe, sayur kacang tumis, ikan masak kicap...kuat gak la memori aku time tuh. Bila mak ngan bapak aku takde kat umah, time makan memang barang2 dapur jd bahan eksperimen akulah...aku ingat lagi, aku abiskan 5 bijik telur konon nak buat telur dadar ciptaan baru...mak aku balik terkejut telur dah abis. time tuh aku dh hilang dah la pegi main...last2 aku berjaya gak wat telur dadar kicap...kekekeke...(apa da, telur dadar pun nak bangga)...tp sedap beb, bapak aku pun suke.

Masuk sekolah menengah...aku makan nasik kawah ngan ikan jaket...keras gile kalau baling kat dinding bleh pecah dinding tuh...sbb aku masuk asrama. so skill memasak aku peram. Masuk UTM pun sama aku makan luar je...abih tu bila aku start tunjuk taring?...ha! masa aku kat UiTM shah alam. aku sambung degree dan aku kene duduk luar...(sewa rumah lah)...nak safe budget, aku ngan member aku pakat makan kat rumah...(tenko ngan firhan)...time tuh la skill aku mula berkembang...hahahaha...level aku naik satu takuk sebab aku dah boleh masak lauk berkuah...kekeke...sedap ke tak?...member aku tak cakap pape pun. diam tandanye sedap...

Bila aku start kerja, aku mula duduk KL @ kolumpo...(moden la sangat)...aku duduk rumah sewa ngan bdk2 ex-UTM. kat situ gak la aku tinggal ngan partner dapur aku, si Cangkul. aku kuar resepi aku, dia kuar resepi dia...menu biasa dia masak, TELUR SAMBAL KUNING CAIR TAPI TAK PECAH...fuh! korang bayangkan tahap masakan dia...kagum beb...aku nye menu cam biasa IKAN MASAK KICAP LUAR BIASA ngan TELUR BERLADA TAK HINGAT...dan kat dapur tuh jugak la kami saling kenal mengenal hati budi masing2 dan semakin akrab sehingga pergi ke pasar pagi setiawangsa bersama2...kekekeke...tak abis lagi...skill memasak kiteorg semakin hari semakin maju...dengan pertolongan tukang potong ngan tumbuk bawang si Balak dan tukang buat air si Radin kami semakin menguasai ilmu memasak....


Akhirnya kami menjumpai KILLER RECIPE masing2...cangkul tampil ngan menu...MEE BANDUNG MUAR TARBAIK....serius sedap beb. ko carik la mee bandung muar yg boleh beat mee si cangkul nih...takde beb...(walaupun rempah dia mak dia yg buat)...aku pun dapat gak explore resepi maut...KILLER RECIPE aku plak...makanan tradisional jawa...AYAM MASAK UNGKEP...bunyik macam pelik tp sekali ko makan pasti nak lagi....sehingga menjilat jari member sebelah...(jangan hisap jari krek dah la sbb dia rajin basuh tangan)...tp semua selalu merungut sbb ayam aku nih lama nak masak. memang pun sebab nak masak kurang2 sejam gak...tp...ada tp...skali dah masak, licin beb.


Kesimpulannya sekarang, boleh ke aku jadi tukang masak?...tak kot sbb sepanjang aku masak takde org bayar gaji aku. mcm aku cakap, aku masak sbb aku suke makan. nak masak utk korang?...jgn harap la...hobi je...( betul tak cangkul)...tp bila ko masak nih ko dapat belajar satu benda...hargai org yg susah payah sediakan makanan untuk kita...terutama skali mak korang yg bagi korang makan sampai besar panjang nih...atleast jamah la walaupun ko dah kenyang...pape pun Jamie Oliver tetap idola aku...well done mate!

12 Response to Boleh Ke Aku Jadi Chef ?

  1. k-ownz@ says:

    bl nak jamu aku mkn ayam masak ungkep ko?

  2. Anonymous says:

    Jamie Oliver ni mmg la talented, tp agak2 la, aritu nk hancurkan bahan2 dia main tumbuk jer trus kt dlm periuk, spontan laa sgt, kalo ngan mak aku tu siap la dia kalo wat periuk mcm tu:p kesian periuk tu...tp nampak mmg nampak sedap n simple la masakan dia tu...boleyy laa 3 stengah bintang:p

  3. shah says:

    k-own : skill dah hilang...hahahaha

    anonymous : tu la org bujang nyer style...aku bg 5 bintang...

  4. lizasafiyya says:

    Salam,hi.sy slalu bc blog awk.but can u teach me how to upload video from utube dlm entri?
    erm nak jgk rasa TELUR SAMBAL KUNING CAIR TP TAK PECAH tuh...haha.thx ok.

  5. shah says:

    Wslm...tq sbb baca blog yg tak seberapa nih...ermm, nak rasa telur sambal tuh kene la dtg umah....

    upload video...
    1. pilih mana2 video kt youtube.
    2. pegi kat bahagian posting cam nak tulis entry biasa.
    3. kt penjuru kanan atas kotak tu pilih edit HTML.
    4. pastu copy je Embed kt bahagian kanan youtube...(dia tulis < object width =.....)
    5. pastu paste je...
    6. pastu selesai...

    dh ada blog bgtau ek...bleh gak baca blog baru

  6. lizasafiyya says:

    owh thks ya sbb sebarkan ilmu..
    mmg dah ada blog since feb lg..jemput lah singgah bc if u hav free time.
    www.lizasafiyyaali.blogspot.com/
    takde apa pun,its just abt my life.

  7. anna says:

    jamie oliver ni, cinta aku ni,

  8. ija says:

    khkekekhkehkehhkeee.. tergolak golak aku baca blog ko nih,.. tapi terliur gak.. yang paling aku impress tu KUNING TELUR CAIR TAPI TAK PECAH... wahahahhahaahaa.. Terer tuh... biler mau open house... aku nak serbu gak... tabik spring la korang.. aku pun tak reti buat mee bandung... kihkihkihk.. tapi kalau nak tahu resepi killer aku.. kena tanya bob... hikhikhik

  9. lizasafiyya says:

    Salam,arik.
    tetiba sy teringat ttg SAMBAL TELUR KUNING CAIR TP XPECAH.erm sy ada kawan yang boleh masak GULAI IKAN,IKAN TAK MATI(masak lomak cili api tuh!!!,yummy!sodap2)HAHA.nak kenal x dgn dia?awk kan single lg...kalau nak let me kno ya,dia pun ada blog jgk.....tk.care.

  10. shah says:

    lagi hebat...gulai ikan, ikan tak mati...bleh..bleh..kite tambah kawan blog. bg address...

  11. lizasafiyya says:

    erm ni blog dia.
    www.dilakudus.blogspot.com/
    nt kalau korang masak masak,jemput sy....
    sy nk makan.....yeah!xsabarnye!!!

  12. dila says:

    Salam en.arik,

    1st of all nk bgtau blog 'dilakudus' tu saya yg punya. Ish..ish nakal btl si lizasafiyya nih..dlm diam2 dia kene kn saya.Haritu br dia bgtau sya pasal nih..huhu malu tul!

    Gulai ikan, ikan tak mati tu takde haha..pandai2 je liza nih.. Kalau ade mmg seram..saya pun tak sanggup nk mkn..yakss!! Niway feel free to read my blog..takde papepun, merepek je lbh..

    p/s: jgn lupa tgk Nur Kasih mlm ni..saya pun ikut gak cite tu..best!

    c ya..

Post a Comment