Impianku...


Azam tahun baru...asal masuk tahun baru je semua sibuk berazam. Berjaya ke tak?...sket la yang tercapai, yang lain hampeh. Ada lagi tak terbuat...tahun baru gak penuh KLCC dgn manusia2 nk celebrate new year...(apa kejadahnya). Buat penat je sesak ramai kat KLCC. Kononnya nak sambut tahun baru padahal semua ada agenda lain...(paham2 dah la). Dah 3 hari dah masuk tahun 2010, aku rasa sama je. Macam mana ngan azam aku? azam aku nak berhenti main farmville dah tercapai. Azam nak berhenti hisap rokok dah tercapai...(dah lama dah aku benti). Nak bayar PTPTN?...ha! tu blom lagi. Makin banyak hutang ada la...biasa la, rakyat didahulukan pencapaian diutamakan...sebab tu aku benci politik. apa aku merepek...Azam nak berubah...insyaAllah dalam proses. Nak pergi Mekah, tunggu duit cukup aku pergi. Memang ada dalam agenda aku...Azam nak carik jodoh...insyaAllah tahun ni baru nak mulakan gerakan mencari...

Tapi dalam banyak2 azam aku, ada satu azam yang dari dulu aku impikan tapi tak tau la bile nak tercapai...esok, lusa, tahun depan...silap2 dah ada family baru tercapai kot. Aku nak ada rumah impian aku...serius beb, rumah impian yang takyah la besar mcm rumah dato' tapi just nice dan berkonsep...(dh arkitek mesti la ada konsep)...konsep ala2 resort and spa.
Entrance ala2 resort sket. Dengan tiang kayu, tangga batu...dari luar orang dah bleh nampak rumah entrance aku. Bumbung pakai material 'bintangor' biar blend ngan nature sket...Depan ada elemen air sket biar bagi soft sket...aku nak kekalkan elemen tangga sbb tu ciri2 rumah melayu, mesti ada tangga...

Living room aku, aku nak simple je. Takyah banyak perabot sebab aku taknak susahkan bini aku esok...(jgn jadi malas sudah)...aku nak bini aku fokus kat aku bukan kat rumah...huhu.. Konsep kene sama secara keseluruhannya...Pastu living aku face dengan pool so balik2 kerja rasa rilek je..kot2 hari panas terus je terjun kolam...living aku biar open senang angin masuk...(jgn nyamuk pun masuk sudah)...baru la macam dekat resort.

Aku punya dining...mestilah open concept. Pastu ada water elemen...fuh! baru best makan. Kene lak bini aku masak sedap...pastu main suap2 ngan bini. Pergh! jawabnya jiran sebelah amik bau je la. Pastu buat landscape macam suasana kampung sket...(pokok2 mesti hijau lebih dr kaler lain baru jadi)...
Bedroom aku mesti kat tingkat atas. Sliding door kene ada. Baru bleh dapat view menarik...Kene ada balkoni so aku bleh hangout, lepak carik ilham, tgk alam semulajadi...pergh! macam org seni la plak. Tapi time tidur mesti la kene tutup pintu tu kalau tak orang nampak kang tak best...Katil mesti katil yg ada tiang empat macam dalam gambar nih, pastu ada kelambu...baru romantik...hehehe.
pastu bilik aku link ngan bilik baju yang besar. aku dah lama ngidam bilik baju besar macam nih. pastu letak cermin besar...

bilik mandi, pun aku nak buat open concept...(macam kat R&R)...tapi kene ada wall keliling for safety.
Kitchen, aku bagi interior dia modern touch la. finishing banyak pakai steel ngan marble. Kasi semangat sket kat orang dapur...aku ni suka makan so biar bini aku rajin sket masak bila ada dapur yang proper. Kaler black ngan silver...dapur tu takyah la luas mana janji muat kalau aku nak main nyorok2 ngan bini aku...(jangan sampai tak masak sudah)...


Swimming pool aku keliling landscape...biar ada feel kampung. Rasa macam zaman kanak2 main parit kat kampung. Pastu pool aku ngadap bilik tidur ngan dining. Senang nak terjun terus dari dalam bilik. Takyah besar kecik je janji aku puas main air.

Overall concept utk landscape rumah aku mesti kampung melayu. Banyak pokok2 besar dan hijau...Hijau tu penting biar sejuk sket. Pokok besar mesti banyak biar redup. Rumput keliling rumah biar pagi2 bau rumput takde la pagi bau asap kereta macam kat Kl. peacefull...
bila dah redup barulah rasa tenang. pastu banyakkan stream...ada lak bridge dari satu space ke space yang lain.

Dah landscape kampung tak lengkap kalau takde binatang. Ayam kampung mesti aku bela dalam reban biar pagi2 dengar bunyi ayam berkokok. Agak2 nak raya takyah beli ayam sebab dah ada ayam kat rumah. Taklah anak aku esok jakun tak penah nampak ayam.
Kesimpulannya, bila agaknya aku nak ada rumah macam nih???? hhhrrrmmmmm...

14 Response to Impianku...

  1. mak ai..tadi kt xpayah besar mcm umah dato' pakcik..ni dah sampi ada ayam..laluan masuk mcm kampung..pokok besar bagai..stream plak..mau tak makan 2 ekar tanah sume skali! haha! xpe..xpe..kt impian..you are free to dream bro..sy support!

  2. semoga azam ko tercapai.tp nnt kat porch ko tuh, ada jugak ke patung gajah tu?scary ok.

  3. shah says:

    abbey: rumah tuh nampak je besar tp sbnrnya kecik je...ilusi optik semua tuh...hehehe

    gm: sila abaikan patung gajah tuh...(gambar je tuh). esok aku tak letak patung gajah tp aku letak anak gajah trus...hehehe

  4. Anonymous says:

    kata xnak rumah mcm datukkkk,tapi kene kawin anak datukk baru bole dpt semua tuuu.nampak gaya mau di serbu mah tuu mcm dilanda garuda sbb anak anak buahnye memang mcm jakun,bkn xpenah nampak ayam tapi nak terjun dlm pool

  5. shah says:

    anonymous: tu gambar idea konsep...gambar memang nampak besar sbb rumah org lain. tang anak buah tu pepandai la diaorg bawak diri...pool kecik, hantam saja la...

  6. sipuri says:

    Photo no 5 dan 9 tu the same house eh?

  7. shah says:

    sipuri: no la my friend...2 different house.

  8. Nisa says:

    eh..shah, cam gambar umah aku je..muhahahh!!

  9. liyanasani says:

    wah gila besh azam ko rik... aq doakn moga2 1hr nnt impian ko tercapai... aq pun ada azam gak nk bl umh.. bila? x tau... kalo dpt aq nk ko rekakn leh.. ko kan arkitek tp jgn ko wat umah bentu zoo udah ler hehe...

  10. shah says:

    Nisa: ye la, ko tak pasan aku amik gambo aritu...hehehe

    mas: boleh...bisa diatur. kang aku design cam istana sangkut do re mi...huhu

  11. Anonymous says:

    .....masih MENCARI keeee dok tengah MENANTI,sbb tu blog pun mcm ade sikit2 rupe jiwang2 hohohoho

  12. shah says:

    ...baru nak mula mencari...skin ni urbanview concept, mana ada jiwang2.

  13. Anonymous says:

    bak kate p ramle....sampai bila mau cari daaaaa....

  14. bak kate p ramlee...hey! sabar daaaa.

Post a Comment