Masuk asrama...cerita dulu-dulu




hari ni hari ahad...cuti. so aku ada bnyk masa terluang. nk gi jln2 panas gile skang ni kl. lepak umah je la...belek punya belek laptop aku, terjumpa gambar ni...gambar kelas masa aku form 1.

pendek gile aku masa form 1...bila tgk gambar ni trus teringat masa memula nak masuk asrama.

Maka bermulalah cerita aku di kuantan...sampai kuantan pagi dalam pukul 10 lbh. siap sesat lg terlajak ke depan sbb masa aku form 1 takde pintu gerbang lagi. masuk2 pintu gate je ada la senior sambut. ramah gak diaorg...pas daftar je terus aku naik hostel. lepas kemas tu kemas ni family aku nak gerak blk. perghhh, lg la. aku tgk mak aku dh nangis. tp aku cam rilek je time tu...yg nak kene tinggal mak aku ke aku ni?..camtu la mak aku, terlalu lembut hati dia. sensitif mcm siti nurhaliza...hehehe. aku tak tau knape time org sume sedih aku takde perasaan nak sedih. ke aku ni manusia pelik...

bila semua dah balik maka bermulalah episod ngeri aku. datang la dua org budak. dia pun baru daftar gak...bdk kelantan. dia cakap la kat aku...'demo make doh?...gi make dewe'....haaahhhh! apa tuh. aku tak pernah dengar spesis manusia ckp bahasa ni. apa diorang cakap? diorang kutuk aku ke?..aduh...susah nih. apa aku nak jawab...'mu nok gi make dok?'...dia tanya lg. parah ni, aku sepanjang duduk kt kg sawah tak penah dgr org cakap camni. kalau cakap jawa paham la gak aku...'gi...make'..dia ajak aku ikut dia. aku tak paham tp tangan dia cam isyarat suh ikut dia. ikut je la. sepanjang perjalanan ke destinasi yg aku tak tau tuh aku dgr la diaorg rancak berbual. 'ngong kreng ngong kreng...bla..bla..bla...' sepatah haram aku tak paham. aku ingat satu perkataan je aku paham. diaorg sebut 'kelate'. sah diaorg ni org kelantan kot. aku teka je.

tgh2 perjalanan kaki yg tak berapa jauh sgt, diaorg tanya aku...'mu maghri mano?'...aduhai, jgn la tanya aku. apa korang tanye ni?...masalah ni. tak jawab kang org cakap aku sombong lak...'ermmmm'...pastu aku senyum je. apa diaorg tanya ni? nasib baik yg sorg lagi tanya aku...'mu oghre mano? pahe? ko ganu? ko mu maghri johor?'...hahahahaha...aku dapat tangkap. dia nak tanya negeri aku kot. aku pun dgn confidentnya jawab....'negeri sembilan. aku org port dickson'....'ooo! mu oghre pd. kawe rama saing de nu.'...ha! ye la ye la. aku pun tak tau apa ko ckp. paham la plak korg bahasa aku. apsl aku tak paham bahasa ko? aku senyum je la...janji korang bahagia.

akhirnya sampai gak aku kat destinasi budget aku....LAAAA! DEWAN MAKAN KE. rupanya diorg ajak aku makan dewan makan ke. iskh...iskh...iskh...apa pelik no bunyik bahasa korg. cakap aje la dewan makan. lemau betul aku rasa time tu. punye la kejutan budaya aku rasa. tp aku puji gak la diaorg ramah walaupun aku tak paham sepatah haram pun. tak abih takat tuh je...masa aku nak amik lauk ada la makcik dewan makan tuh tegur aku...'anak ni dtg dr mana?'...'dr port dickson makcik'....'jauh nye nak...pot pet pot pet...' pastu dia membebel kat aku. suh aku belaja rajin2. aku layan je la...senyum...(dh lapar dah ni makcik. bila nak abih)...makcik ni ckp pun pelik gak tp aku paham. dia ckp sleng org pekan...dh abih air liur makcik tu, dia pun ckp satu ayat keramat yg aku tunggu2 dr tadi...'pegi la makan nak ye'...perghh! lama tu makcik tu bg aku ceramah motivasi free. dkt 5 minit gak la. sampai aku tak tau nak senyum camne lg...

aku pun bawak la tray besi berisi nasik ayam. mana aku nak duduk nih? bdk2 td dah join geng2 kelantan dia...(jumpa kaum dh tak nampak aku dah)...mana aku nak duduk ni.haaa! ada tmpt kosong. bdk pakai songkok tu duduk sorg2...aku pun duduk situ. 'nama sape?' aku tanya dia...'norazad...ajad'...oooo...'ko org mana ha?'...'johor'....yes...dunia ku. baru aku rasa aku kt muka bumi. kalau tak aku rasa cam kat planet lain...skali tgk dia pun jawa gak...hahahaha...bahagia hidup aku kt sini ada kawan. kelas pun sama lak tuh. hehehehe...start hari tu gak la aku kira kamceng ngan dia ni. takde la kamceng gila2 tapi ada gak la kawan yg aku paham ckp dia...

tp serius la...aku start form 3 aku dh boleh ckp terengganu tp ckp kelantan sampai aku form 5 baru dapat tangkap sket2. tu pun kene paksa ngan encik nijey ngan encik muiz...raja marlboro kelate....

11 Response to Masuk asrama...cerita dulu-dulu

  1. Anonymous says:

    Huk aloh, beghak nate nih..dok leh nakak2 kecek klate..

  2. shah says:

    wei...nakak2 tuh ape?yg lain aku tau la.

  3. Anonymous says:

    Nangkap..

  4. shah says:

    ok...hahahaha. jange maroh kawe. kawe budok baru blaja.

  5. abg pong says:

    Tambahan skrip awal... mulanya mak tak kasi pergi maklumlah anak bongsu tak leh renggang. Abg pujuk gak mak Alhamdulillah lembut hati mak. So, tuh lah pengorbanan seorg ibu terhadap anak sanggup berpisah demi masa depan anak yg ingin dilihatnya berjaya dunia & akhirat. SELAMAT HARI IBU.

  6. shah says:

    betul..betul...aku ingat lagi mak siap sorokkan borang tu. tp sbb aku degil gak nak pegi ngan abg pong pujuk last2 mak bagi gak...terharu aku. kalau abg pong tak pujuk mesti aku tak sekolah sana.

  7. Anonymous says:

    urmm...sayunye citer ko ni...

  8. shah says:

    anonymous : citer lama...camtu la.pengalaman wat kite jd kuat.

  9. lailisya says:

    Anak manjee....tapi kelako la baca cerita ko yang tak paham base kelate tu. Ko ingat lagi tak sape mamat 2 orang yang baik hati ajak ko pegi makan tu???hak hak hak

  10. shah says:

    nama dalam watak2 ini terpaksaan dirahsiakan bagi mengelakkan rusuhan antara kaum....hehehehe

  11. kak ckin says:

    yang kaki pujuk tu ada saham ke.........mcm kenal je,hah pas ni pujuk pulak mak suruh anak manjeeee ni kawin cepat

Post a Comment