terkeneng-kenang...



dulu masa kecik2... aku selalu berangan nak jd superhero...batmanlah, supermanlah, hemanlah mcm2 lagilah. paling aku takleh lupa masa berangan jd 'plastik' man...ala citer fantastic 4 yg hero dia bleh lentur tangan panjang2...aku tak tau nama penuh dia tp aku panggil masa kecik2 plastik man sbb mcm plastik...aku selit kepala aku kt railing kayu dekat anjung rumah aku..(rumah kampung ada anjung railing kayu corak2)...pastu nak tarik balik tak buleh ngko...dh terselit. meraung aku kt situ gak. abg aku tarik pun tak buleh...last2 bapak aku tarik pelan2 buleh la plak. padahal buleh cuma panik kot...

dulu masa kecik2... aku suke nyonyot air bunga siantan. ada org panggil bunga jarum...satu kelopak tu bnyk la bunga kecik2. tarik satu pastu nyonyot kot bawah...manis...tp mak aku slalu marah aku. punya tak bagi sampai dia ckp tu kencing semut...tp aku cam biasa la degil...ku teruskan jugak menyonyot bunga siantan.

dulu masa kecik2... aku suke main combat2...dulu kan masa aku kecik2 kira top gila la citer combat nih. amerika lawan german...cam biasa la amerika hero...best gile siot...belakang umah aku kebun sawit, apa lg situ lah medan pertempuran aku ngan sepupu2 aku. senapang cam biasa la, senapang kayu...org kampung mesti taunyer senapang kayu ikat getah...pastu letak peluru bijik..pergh..kene merah seminggu tak hilang...bang...bang...bang...

dulu masa kecik2... aku suke tgk embah aku (nenek) makan sirih. dia punya kelengkapan complete siap gobek...tgk la nenek aku campur itu ini...pastu tumbuk sampai lumut...(kaler merah). aku tak tau apsl aku suke tgk, padahal takde la best sgt tp suke. skang takde dah lah...sbb nenek aku pun dh arwah.meninggal masa aku PMR kt kuantan. ramai yg tak tau aku tertekan masa tu sbb PMR dh hujung2 pastu nenek aku meninggal tak dpt blk kg tgk dia...al-Fatihah

dulu masa kecik2... aku suke main janggut bapak aku. dia paling best time lepas dua hari cukur pastu ada cam tajam2. kalau bapak aku blk dr kebun lps dia mandi nanti dia tido...nanti aku pun nyelit la kat dia pastu pegang janggut dia. kekdg bapak aku saja gesel janggut kat aku...skang dh tua bapak aku tak leh la gesek janggut lg sbb janggut aku lg lebat dr dia...

dulu masa kecik2... aku suke bila arwah nenek aku suh kejar ayam. kejar ar ramai2...ayam kampung lak tuh. bukan ayam bandar, ayam kampung lari sket nye laju. tp seronok kejar ayam ramai2...skang takde dah kot bdk2 skang nak kejar ayam. ayam sume dh siap potong kat market.

dulu masa kecik2... aku suke main konda kondi...(ala yg main pukul kayu pendek guna kayu panjang)...aku suke sebab aku la otai game nih. hahahaha...port aku slalu main tepi umah aku je...best oooo

dulu masa kecik2... aku suke no mandi parit. port paling best dalam sejarah mandi parit ni kat parit kebun imam Gatot...(imam kt kg aku)...pergh siap ada tempat nyorok kalau bapak datang. masalahnya cucu imam tuh pun mandi skali camne. dh kene marah kene rotan ngan kayu kene sebat ngan tali pinggang tp tetap main parit gak...org jawa panggil 'ciblon'....gedebush...

dulu masa kecik2... aku suke tgk pakcik2 aku main cempuling...(muzik tradisional jawa selangor...kira kat johor cam ghazal)...terer wo pakcik2 aku main. aku ni ada darah seni belah mak aku ngan darah bola belah bapak aku...lagu favourite aku lagu 'ojo kesandung'...lagu jawa. layan beb walaupun ada baris2 yg aku tak paham. sampai skang diaorg perform lg kat kenduri kawin. penah diaorg ajak join tp aku minat bola lebih dr muzik...apa! ahli musik...jeng..jeng..jeng

dulu masa kecik2... kalau nak citer satu hari satu malam belum tentu habis. bnyk sgt kenangan masa kecik2. lg aku ni membesar kt kampung...penuh adventures...best

5 Response to terkeneng-kenang...

  1. abang pong says:

    best kisah ko rik leh buat buku cerita ni. buatlah cita lain lak. suka anak2 saudara ko baca n suruh tulis cita lain lak.

  2. Anonymous says:

    Keep it up (ulang 2x)..

    Pengolahan, vocab dan unsur humor..well done..

    p/s-akhirnya aku tau.. tu bunga siantan..da puas sedut bertaun2..

  3. shah says:

    abg pong : insyaAllah ada masa tulis lg citer2 best. suke2 je ni.

    anonymous : thank u...ooo...suke gak eh isap bunga tu masa kecik2

  4. lailisya says:

    Aku panggil bunga tu bunga jarum jek.Tatau lak ada nama lain.Suka gak nyoyot bunga tu...padahal bukanla manis mana pun kan...saje suke....

    Aku dulu pun main gak combat2 tu..senapang kayu ikat getah tapi peluru guna terung bulat atau pelepah kelapa yang dah di design menjadi peluru.Kalo kena memang la....tak hengattttt.Pastu mak aku mengamuk sbb terung dia habis licin...hak hak hak

  5. shah says:

    lailisya : perghh...ko pun main combat gak...hihihi...

Post a Comment