Sejauh mana korang terer geografi?


Baru2 ni aku ada terbuka chanel 711 astro...star world...ada la cerita 'Are You Smarter Than A 5th Grader'...quiz sape menang dpt sejuta (US Dollar beb bukan Ringgit Malaysia)...ok la, quiz dia pasal soalan2 masa sekolah rendah. so dia tanya soalan2 masa sekolah rendah yg kita dh lupa..tp soalan dia bleh tahan susah wei. diaorg kecik2 dah blaja bio, fizik, adth mate...(walaupun basic tp level sekolah menengah kita)...baru2 ni dia jemput la celebrity...dia jemput tony hawk (pro skater)...so bila dia dpt duit tu dia nak wat taman awam kat low cost area...tp bukan pasal tony hawk yg aku nak citer, aku nak citer pasal salah satu soalan dalam citer tuh...tony hawk pun tak dpt jawab beb...soalan dia... 'what is the capital of brazil?'....aku dah terbayang Rio de janeiro. si tony hawk pun jawab rio...skali tuh jawapan dia 'Brasilia'...pergh...baru aku sedar aku lemah geografi. penat cikgu jefry ajar aku...hehehe...


so kat sini aku ada beberapa soalan pasal capital negara2 yg korang selalu dengar. cuba2 la jawab kalau korang tau jawapan dia...
What is the capital of...
1. Bulgaria...?
2. Canada...?
3. Egypt...?
4. Denmark...?
5. Finland...?
6. Greece...?
7. Hungary...?
8. Ireland...?
9. Jordan...?
10. Lebanon...?
11. Norway...?
12. Portugal...?
13. Qatar...?
14. Romania...?
15. Switzerland...?
16. Turkey...?
17. Ukraine...?
18. Venezuela...?
jawapan dalam ruangan komen...

5 Response to Sejauh mana korang terer geografi?

  1. shah says:

    jawapan...
    1. Bulgaria = Sofia
    2. Canada = Ottawa
    3. Egypt = Cairo
    4. Denmark = Copenhagen
    5. Finland = Helsinki
    6. Greece = Athens
    7. Hungary = Budapest
    8. Ireland = Dublin
    9. Jordan = Amman
    10. Lebanon = Beirut
    11. Norway = Oslo
    12. Portugal = lisbon
    13. Qatar = Doha
    14. Romania = Bucharest
    15. switzerland = Bern
    16. Turkey = Ankara
    17. Ukraine = Kyiv (Kiev)
    18. Venezuela = Caracas

  2. Anonymous says:

    aku suka ler sesangat tgk are u smarter than a fifth grader.diaorg mmg advance darjah 4 dah blajo statistik.malaysia tk nk buat ke kuiz mcm ni..drpd jangan lupa lirik baik buat kuiz yg berfaedah sikit...tak gitu?

  3. shah says:

    tu la pasal...tak abih2 kuiz pasal artis. malaysia takleh tiru kang semua menang sejuta sbb soalan senang.

  4. Anonymous says:

    kita jgn buat kuiz sek rendah...buat kuiz adakah anda lebih bijak drp Ting. 5?soalan2 dr form 1 smpai form 5,mencabar sikit.best tu...

  5. shah says:

    tu la pasal...kene soalan janjang arimetik..tak menggigil.

Post a Comment